We are in the process of migrating this forum. A new space will be available soon. We are sorry for the inconvenience.

DriveReadyError


mwwilk
21-05-2009, 13:26
Zrobilem e2fck -c /dev/sda1 i ustawilem boot z HD i system nie wstal. W ogole serwer nie wstal (nawet nie pinguje). Czekam na reakcje technikow. Sprobuje jeszcze z kernela sieciowego.
Jednak sprawa wyglada tak, ze polaczylem sie z innego serwer do tego RPS przez FTP i zaczalem kopiowac plik. Nagle wszystko stanelo i RPS padl. Od tej pory juz nie chce sie uruchomic poprawnie.

OK poprawka RPS wstal. Strasznie dlugo to trwalo :/
Moze ten e2fck cos tam jednak naprawil xD
Kurde bez serwera od godziny 8:50 do godziny 13:18 .... :<

mwwilk
21-05-2009, 13:08
Wynik e2fck -c /dev/sda1
Kod:
rescue:~# e2fsck -c /dev/sda1
e2fsck 1.37 (21-Mar-2005)
Checking for bad blocks (read-only test): done                        177
Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
Pass 2: Checking directory structure
Pass 3: Checking directory connectivity
Pass 4: Checking reference counts
Pass 5: Checking group summary information

/: ***** FILE SYSTEM WAS MODIFIED *****
/: 90970/393600 files (1.5% non-contiguous), 555748/787177 blocks
Z dysku twardego serwer nie wstaje. Nawet nie mozna go pingowac. Z kernela sieciowego jak sprawdzalem wczesniej niby sie uruchamial (w sensie pingowal) ale tez nie mozna bylo nawiazac z nim polaczenia SSH ;/

mwwilk
21-05-2009, 12:30
Cytat Napisał borec
Wygląda na dysk albo kabel SATA. Spróbuj odpalić rescue i sprawdzić dyski.
Jakieś komendy mozesz napisac? To wkleje wyniki

Moze poprzednio zle napisalem, ale dane kopiowalem na RPS z innego serwera czyli to RPS padł.

Narazie puscilem e2fsck

mwwilk
21-05-2009, 11:51
Witam
Dzisiaj kopiowalem przez ftp na serwer RPS pliki z backupu innego serwera. Nagle serwer backupowy przestal odpowiadac (zawiesil sie). Zrobilem reboot i nie wstal. Wlaczylem vKVM i mam o to cos takiego:

http://wiblo.pl/wilk/error1.jpg

Dysk padł czy to coś innego?