We are in the process of migrating this forum. A new space will be available soon. We are sorry for the inconvenience.

Problem z przeniesieniem jPortala


Zdzichu
21-12-2005, 00:19
Chyba szybciej będzie jak to ręcznie poprawie bo już siedzę któryś dzień z kolei i bez efektów. Zmieniam kodowania konwertuje w notatniku + i cały czas to samo , brak polskich znaków. Jeżeli chodzi o gżegżułke to po konwersji bazy tym programem mam same błędy w bazie i nie da się jej poprawnie załadować na serwer. Horror z tym , trace cierpliwość chyba jest to nie do zrobienia.

wicko
20-12-2005, 15:24
Poekspoerymentuj z ustawieniami trochę, na pewno w końcu ruszy. A jak nadal będziesz miał problemy to ściągnij sobie program 'gżegżółka'. za jego pomocą można rozpoznać rodzaj kodowania a następnie przekonwertować jeśli tego potrzebujemy.

Zdzichu
20-12-2005, 15:00
O haa.pl nie ma co nawet mówić bo tam nic dobrze nie działa. Na host.sk gdzie mam polskie litery w phpMyAdmin ustawione jest ISO-8859-2 i nie wiem co mam zrobić po ściągnięciu bazy host.sk . Jak ustawie MySQL -> utf8_polish_ci na ovh to nie mam polskich liter.

wicko
19-12-2005, 17:27
w phpMyAdmin ustaw:
Language -> Polish(pl-utf-8)
System porównań dla połączenia MySQL -> utf8_polish_ci
i powinno ładnie chodzić, u mnie tak jest. Oczywiście wszystko zależy od tego w jakim standardzie miałeś bazę na starym serwerze ale większość ma chyba utf więc powinno być ok. Co do pytania jak lepiej robić kopię bazy danych to oczywiście najlepiej jest to robić przez phpMyAdmin bo wtedy unikamy wszelkich problemów ze znakami na hostującym nas serwerze (jeśli takie problemy występują). Na przykład na haa.pl kopia bazy zrobiona przez panel admina z jportala jest zepsuta ponieważ tamten serwer ma coś walnięte z kodowaniem. Natomiast można elegancko zrobić kopię przez phpMyAdmin.

Zdzichu
19-12-2005, 14:44
Jest udało się ,forum już działa i księga też . Nie zauważyłem że : $globals = false; jest w 2 miejscach w config php i zmieniłem tylko raz. Został teszcze problem polskich liter. Na host.sk mam polskie litery ale jak wyeksportuje bazę w phpMyAdmin (ustawione utf-8 ) i załaduje ją http://60free.ovh.org to nie mam polskich liter, tak samo jest jak kopiuję bazę z jPortala z panelu admina.( właściwe jak to jest jak lepiej to robić?) Mam też notatnik plus i próbowałem te bazy konwertować na windows 1250 albo na ISO-8859-2 ale też nie pomogło.

Zdzichu
19-12-2005, 01:51
W cinfig.php mam tak:
$globals = false;

wicko
18-12-2005, 21:53
Osobiście uważam, że chmody nie mają w tej sytuacji nic do rzeczy i szczerze mówiąc trudno mi uwierzyć że zmiana $globas na false nie pomogła. A to dlatego że jak przenosiłem swojego jportala to miałem dokładnie te same objawy i właśnie zmiana tego ustawienia w pliku config.php mi pomogła. Nic więcej nie jestem w stanie poradzić, na tym moja wiedza w tym temacie się niestety kończy

Zdzichu
18-12-2005, 21:45
Faktycznie brakowało tego pliku, uzupełniłem go i teraz nie pojawia się już ten komunikat w panelu , tyle że dalej nic nie działa , nie działa forum , nie działa księga gości i nie mogę nic robić w panelu admina. Te same piliki i tą samą bazę załadowałem na host.sk i tam działa wszystko. Dlaczego tak jest? Jedyna różnica to chmudy bo na host.sk mam wszystko na 777.

wicko
18-12-2005, 14:19
Też miałem taki błąd w panelu admina i chodzi o to że brakuje pliku .adm.php co jest bardzo częstym błędem przy przenoszeniu ponieważ plik ten jest ukryty i nie każdy klient ftp go wyświetla. Teraz do rzeczy, jak to naprawić. Ja użyłem pliku .adm.php z czystego jportala i wszystko wróciło do normy. Nie jesem jednak pewien że to przez ten plik masz problemy z księgą gości i forum, sprawdź może na starym serwerze zostały jeszcze jakieś ukryte pliki których teraz brakuje. Co do polskich znaków to wystarczy wejść w phpMyAdmin i tam ustawić odpowiednie kodowanie (ja ustawiłem utf-8 polskie). Powodzenia.

Zdzichu
18-12-2005, 13:48
Tak mogę się zalogować.Ale po zalogowaniu nad panelem admina mam taki komunikat:

Warning: include(admin/.adm.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/5/l/i/5ligabielska/www/admin.php on line 31

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'admin/.adm.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/5/l/i/5ligabielska/www/admin.php on line 31

i nie da się nic zmieniać , po każdym kliknięciu wracam do panelu admina

Używam Maxthona , ale na Internet explorerjest to samo. Co tu dużo będę pisał zobaczcie sami: http://5ligabielska.ovh.org
Mam tam jeszcze problem z polskimi znakami ale dopuki nie rozwiąże problemu forum i księgi gości nie biorę się za resztę. Prosze o pomoc i dziękuje za wszelkie sugestie.

wicko
17-12-2005, 18:07
a do panelu admina możesz się zalogować?
jakiej używasz przeglądarki?

Zdzichu
17-12-2005, 17:17
Ustawiłem tak chmudy i nic to nie dało. Nie wyskakuje żaden błąd tylko tyle że jak chce wejść np. do forum to ponownie załączami się strona główna. Podobnie jest z księgą gości.

deqko
12-12-2005, 14:16
chmody 644-pliki
755-katalogi
czyli mowiac krotko: standardowo po wgraniu pliku na serwer :]

wicko
12-12-2005, 10:17
1. Wklej screena tego błędu który wyskakuje.
2. A bazę przeniosłeś?
3. Ustaw chmody na 644 (ja tak mam po przeniesieniu i mi chodzi ładnie)

Zdzichu
12-12-2005, 01:17
Chciałem przenieś swojego jPortala na : http://60free.ovh.org , ale coś mi nie wychodzi. Pisze tam że chmudy mają być na 644 i jak tak ustawie to większość żeczy mi nie chodzi np. forum, a jak ustawie chmudy na 777 to nic nie chodzi.Ta zmiana
Kod:

W pliku config.php zmień
$globals = true;
na
$globals = false;


w pliku config.php u mnie nic nie dała. Dalej nie działa foru, księga i nie wiem jeszcze co .....