We are in the process of migrating this forum. A new space will be available soon. We are sorry for the inconvenience.

Problem z Upload


maro
28-02-2008, 23:30
@azot - no tak się nie da
$ADMIN[directory] = "http://moja-strona/www/path";
nie możesz uploadować na inny serwer bo nie masz z nim połączenia (nie masz uprawnień, i w dodatku on jest gdzie indziej niż twój skrypt)
Dotyczy to nie tylko ovh ale praktycznie wszystkich serwisów.
Należy używać ścieżki do której masz uprawnienia
$ADMIN[directory] = "./jakis-katalog";

jeżeli coś ci nie działa najpierw spróbuj coś prostszego:
Kod:
';
?>





Upload



$plik_nazwa o rozmiarze $plik_rozmiar bajtów został przesłany na serwer!"; } else echo "Nie udało się wysłać pliku $plik_nazwa lub $plik_tmp na serwer"; ?>
Można uploadować pliki na inny serwer ale polegało by to na tym że tamten serwer ściągał by pliki z naszego (może to łamać regulamin) lub można z nim się połączyć za pomocą ftp. Drugi przypadek jest bardziej skomplikowany bo trzeba wykorzystać sokety fsockopen() i znać protokuł ftp bo nie znalazłem przez ostatnie 2 dni nic gotowego (mi się udało jedynie połączyć z pocztą za pomocą protokołu POP)
w moim przypadku:
Kod:
$srv = "moja_poczta.pl";
$port =  110; //ftp to chyba 20
$timeout = 20;
$login = "login"; // Twój login
$pass = "haslo"; // i hasło
$log = array();
$line= array();

$socket = fsockopen($srv, $port, $errn, $errs, $timeout)
or die("$errn - $errs");

fwrite($socket, "user $login\r\n");
$log['login'] = fgets($socket, 128);

fwrite($socket, "pass $pass\r\n");
$log['pass'] = fgets($socket, 128);

//odczyt listy wiadomości
fwrite($socket, "list\r\n");
do{
	$line = fgets($socket, 128);
	$log['list'] .=$line;
}while($line[0]!='.');

fclose($socket);
echo "
";
foreach($log as $n => $w)
{
     echo "$n\t:\t$w\n\n";
}
echo "
"
i można korzystać (jak przedstawiłem powyżej) z $socket jak z normalnego pliku (niestety trzeba znać protokół ftp miedzy innymi jak przesyłane są dane) ale to dopiero początek wiec się za to na razie nie zabieram. Chyba że ktoś zna inny sposób.

bob123
28-02-2008, 10:30
@azot
Upload plikow na ovh jest mozliwy, poszukaj lepszego skryptu, z dokumentacja zebys wiedzial jak go skonfigurowac

tez mam ten sam problem ale jest to ograniczenie z ovh, nie wiem czy da sie uploadowac na inny serwer niz ovh na skrypcie z ich serwera.
jesli masz pomysl to napisz...
Co chcesz zrobic? Stworzyc formularz na serwerze ovh, ale plik ma byc uploadowany na inny serwer? Nie wiem czy to jest mozliwe, przynajmniej nie spotkalem sie z czyms takim. Nie jest to ograniczenie narzucane przez ovh.

azot
27-02-2008, 16:21
siema hmm to nie dobrze ale mam pewnie sposób jest mozliwość przez php-fusion mam go zainstalowanego na ovh i moge dodawać grafike z poziomu użytkownika moze by tak zmienić skrypt na mozliwośc innych plików co o tym sadzisz

chapnij
27-02-2008, 15:24
tez mam ten sam problem ale jest to ograniczenie z ovh, nie wiem czy da sie uploadowac na inny serwer niz ovh na skrypcie z ich serwera.
jesli masz pomysl to napisz...


------------

Przesyłanie plików przez ftp w php

Używanie ftp w php jest zabronione z następujących powodów:

* Problem na poziomie bezpieczeństwa

Aby uruchomić skrypty php, musisz do swojego skryptu wprowadzić swój login i hasło ftp. Należy zaznaczyć, że w skryptach typu phpnuke czy phpgalery istnieje wiele luk w zabezpieczeniu, które pozwalają na łatwe przeprowadzenie włamań na Twoją stronę. Wprowadziliśmy zabezpieczenia Twoich danych oraz danych innych klientów, ale ryzyko dotarcia przez hakera do Twoich skryptów, odnalezienia loginu i hasła konta ftp nie może być lekceważone. Dlatego zdecydowaliśmy się wykluczyć możliwość używania ftp w php - aby zabezpieczyć przed umieszczaniem loginu i hasła w kodzie źródłowym.

Oto przykład ataku hakerów: SerwerZainfekowanyPrzypadek1

* protokół IP

Kiedy używasz ftp, aby mieć dostęp do swojej strony internetowej, wykorzystujesz protokół IP, aby dotrzeć do danych lokalnych. Możesz tego dokonać bezpośrednio w Twojej przestrzeni lokalnej przy pomocy funkcji fopen i katalogu lokalnego.

Więcej informacji: http://pl2.php.net/manual/pl/function.fopen.php

azot
27-02-2008, 06:23
Witam mam problem znalzałem na necie gotowy skrypt upload ale nie działa czy ktoś mi moze pomóc i powiedzieć o co tu chodzi ??

Kod PHP:
$ADMIN[RequirePass] = "Nie"; // Ządaj hasło (TAK lub NIE)  
$ADMIN[Password] = "haslo"; // Hasło (działa jeśli powyżej masz ustawione TAK) 
$ADMIN[UploadNum] = "1"; // Ilo¶ć plików do uploadu 
$ADMIN[directory] = "http://moja-strona/www/path"; // Dla tego katalogu koniecznie ustaw CHMOD 777 

if($doupload) { 

if($ADMIN[RequirePass] == "Tak") { 
if($password != "$ADMIN[Password]") { 
?>


Upload Plikow






Bł±d

 

CELLPADDING="0"> 
 
 
 
 
 
Błędne hasło 
 
 
 

 

 

 

 

 
 
 
exit(); 


 


$picture "name"
$picture1 = $$picture
$picture2 "fileup"
$picture3 = $$picture2;
$picture4 "fileup"."_name";


if (empty(
$_POST['name'])) { 
$error .="Nie podałe¶ nazwy!
"
;
}
else {
if(
file_exists("$ADMIN[directory]/$picture1") OR $ok == 2) { 
$error .="Plik już istnieje
"

}
else { 
copy ($picture3"$ADMIN[directory]/$picture1"); 
$error .="Plik został załadowany poprawnie
"


}
if(!
$error) { 
$error .= "Nie wybrałe¶ żadnego pliku"




?>



Upload Plikow






Status

 

CELLPADDING="0"> 
 
 
 
 
 
echo $error?> 
 
 
 

 

 

 

 

 
 
exit(); 

} else { 


$html .= ""


?>
 




Upload Plikow






 
Twoja strona www lub jakiś tekst :)


Upload Plików


 





Plik: 


echo $html?>






Nazwa: 






if($ADMIN[RequirePass] == "Yes") { 
?>



Hasło: 


  




?> 



Upload Plikow







Pokaż pliki



 

 

 

 
 

if ($up=="pokaz")
   {
       include(
"pokaz1.php");
   }
?>
exit(); 
?>
Niby prosty skrypt ale nie działa tzn. jak dodaje to sie nic nie dzieje tak samo gdy nic nie dodam to nie zwraca mi błędu że np. nic nie dodałem