We are in the process of migrating this forum. A new space will be available soon. We are sorry for the inconvenience.

upload


JaFranek
25-07-2007, 22:14
To powinno pomuc na odczytywanie obrazków

$old = umask(0);
chmod($file_name, 0644);
umask($old);

ukaef
11-07-2007, 13:39
W funkcji chmod nie należy dodawać na początku "/" jeśli plik znaduje się na przykład w katalogu prace względem pliku php, wpisujemy na przykłąd chmod('prace/plik.txt', 0777). Już śmiga

ukaef
11-07-2007, 03:09
Cytat Napisał luksite
Kod HTML:
Załaduj zdjecie lub inny plik na serwer

"multipart/form-data" action="ten_sam_plik.php" method="post"> "hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="20000" /> "plik" type="file" /> "submit" value="Wyślij" />
Kod PHP:
$plik_tmp $_FILES['plik']['tmp_name'];
$plik_nazwa $_FILES['plik']['name'];
if(
is_uploaded_file($plik_tmp)) {
move_uploaded_file($plik_tmp"upload/$plik_nazwa");
echo (
"Plik: $plik_nazwa został przesłany na serwer"
);
}
?>
i pytanie na koncu: katalog upload ma chmod 777 pliki sie wgrywaja ale tylko rozszerzeniem .gif i w katalogu dostaja automatycznie prawa 600 przez c owyswietlenie ich na stronie jet niemozliwe. Czy ktos z Was potrafi rozwiazac ten problem?
Właśnie się poddaję, bo nie udało mi się rozwiązać problemu... :/

Kod PHP:
move_uploaded_file($_FILES['obrazek']['tmp_name'],"prace/".$_FILES['obrazek']

[
'name']); 
move_uploaded_file($_FILES['miniatura']['tmp_name'],"mini/".$_FILES['miniatur

a'
]['name']); 
$sciezka "http://ukaef.ovh.org/webdes/";
if (
$_POST['pass'] == "ukrytypass") {
include(
'dbdata.php');
$baza=mysql_connect('localhost'$dbuser$dbpass);
$baza=@mysql_select_db($dbname$baza);
$select=mysql_query("INSERT INTO `folio` (`id`, `url`, `url_mini`, `opis`) 

VALUES ('', '"
.$sciezka."prace/".$_FILES['obrazek']['name']."', 

'"
.$sciezka."mini/".$_FILES['miniatura']['name']."', '".$_POST['opis']."')"); 

chmod("/prace/".$_FILES['obrazek']['name'], 0644);
chmod("/mini/".$_FILES['miniatura']['name'], 0644);

header("Location: showcase.php");
} else { 
header("Location: error.php"); }; 
i nie działa... Próbowałem już dodać "/www/webdes/" w tych chmodach ale i tak nie zmienia atrybutów...

luksite
10-07-2007, 13:59
Cytat Napisał sLoDkI
Polecam czytać dokładniej

PS.:
Kod:
www# ls -la
...
-rwxr-xr-x   1 650 www   19 2007-07-10 12:57 b.php
-rw-r--r--   1 650 www 2245 2006-03-17 16:47 index.html
-rw-r--r--   1 650 www    0 2007-07-10 12:58 test

www# cat b.php 
Po wywołaniu skryptu, status 1, oraz:
Kod:
www# ls -la
...
-rwxrwxrwx   1 650 www    0 2007-07-10 12:58 test
pozdrawiam.
jakos niebardzo :/

sLoDkI
10-07-2007, 13:06
Note: When safe mode is enabled, PHP checks whether the files or directories you are about to operate on have the same UID (owner) as the script that is being executed. In addition, you cannot set the SUID, SGID and sticky bits.
Polecam czytać dokładniej

PS.:
Kod:
www# ls -la
...
-rwxr-xr-x   1 650 www   19 2007-07-10 12:57 b.php
-rw-r--r--   1 650 www 2245 2006-03-17 16:47 index.html
-rw-r--r--   1 650 www    0 2007-07-10 12:58 test

www# cat b.php 
Po wywołaniu skryptu, status 1, oraz:
Kod:
www# ls -la
...
-rwxrwxrwx   1 650 www    0 2007-07-10 12:58 test
pozdrawiam.

luksite
10-07-2007, 12:19
Cytat Napisał sLoDkI
tez tak robilem tylko ciekawe jak myslisz czy zmiana chmod z poziomu php dziala przy safe mode na on? chyba raczej nie bardzo.. Monit:
Warning: chmod() [function.chmod]: stat failed for in /home/l/s/-/...

sLoDkI
10-07-2007, 12:05
Polecam:
http://pl.php.net/manual/en/function.chmod.php

pozdrawiam.

luksite
10-07-2007, 11:25
Kod HTML:
Załaduj zdjecie lub inny plik na serwer

"multipart/form-data" action="ten_sam_plik.php" method="post"> "hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="20000" /> "plik" type="file" /> "submit" value="Wyślij" />
Kod PHP:
$plik_tmp $_FILES['plik']['tmp_name'];
$plik_nazwa $_FILES['plik']['name'];
if(
is_uploaded_file($plik_tmp)) {
move_uploaded_file($plik_tmp"upload/$plik_nazwa");
echo (
"Plik: $plik_nazwa został przesłany na serwer"
);
}
?>
i pytanie na koncu: katalog upload ma chmod 777 pliki sie wgrywaja ale tylko rozszerzeniem .gif i w katalogu dostaja automatycznie prawa 600 przez c owyswietlenie ich na stronie jet niemozliwe. Czy ktos z Was potrafi rozwiazac ten problem?