We are in the process of migrating this forum. A new space will be available soon. We are sorry for the inconvenience.

formularz w PHP i problem z e-mailem


pepe_new
11-05-2007, 17:17
Problem jest taki, że formualrze nie dochodzą na skrzynkę klienta, ale
dochodzą na adresy e-m prywatnych.

Natomiast po wprowadzonej zmianie, sugerując się z poniższej
podpowiedzi, plik flasha nie może znależć php. Nie widzę, gdzie mogłem
popełnić błąd.

----------------------------------------------------

odpowiedź-podpowiedź od programisty:


Flash i skrypt php, przesłany przez Pana studenta działa poprawnie.
Prawdopodobną przyczyną nie docierania maili na skrzynkę klienta jest
filtr antyspamowy na jego serwerze. Nadpisane wartości "From:" i
"Reply-To:" w nagłówku maila mogą zostać zinterpretowane jako spam i
niektóre serwery tak właśnie reagują.
Proponuje koledze zrobić tak:
$headers ="From: "poczta ze strony www"."\r\n".
"MIME-Version: 1.0\n".
"Content-Type: text/html; charset=\"ISO-8859-2\"\n".
"Content-Transfer-Encoding: 8bit";

$ftresc="e-mail: nadawcy: ".$_POST['email']."\r\n".$_POST['tresc']
...
if(mail($do_kogo,utf82iso($_POST['temat']),
utf82iso($ftresc),$headers)){ ...

W tym przypadku nadawcą maila jest serwer www w swojej domenie i
wszystko powinno być w porządku.
E-mail nadawcy zostanie dołączony do treści listu.
Można także na początek spróbować usunąć tylko wartość "Reply-To:" - być
może to już rozwiąże problem.



To drugie rozwiązanie nie podziałało..owszem formualrze są wysyłane, ale
wciąż nie dochodzą.


a także odpowiedz z serwera:

Jesli php wysyla maile przez localhosta
to nadawca nie moze byc emial klienta
poniewaz jegop skrzynka jest na innym
serwerze i bez autoryzacji smtp serwer
tego nie przyjmie

prosze uzyc formularza zgodnie
z instrukcja na stronie:
http://www.webmedia.com.pl/?site=62&...formularzy.htm

lub jako nadawcy nie uzywac adresu
klienta
--------------

Adres do formularza: http://www.taxus.edu.pl/formularze1.swf



Na stronie www.taxus.edu.pl w zakładce "szkolenia" znadują się także
formualrze docelowe, jednak te dochodza, lecz na adres e-m skrzynki
prywatnej z wp.


Mam jeszcze 2 pytania:

$headers ="From: "poczta ze strony www"."\r\n".
"MIME-Version: 1.0\n".
"Content-Type: text/html; charset=\"ISO-8859-2\"\n".
"Content-Transfer-Encoding: 8bit";

$ftresc="e-mail: nadawcy: ".$_POST['email']."\r\n".$_POST['tresc']
...
if(mail($do_kogo,utf82iso($_POST['temat']),
utf82iso($ftresc),$headers)){ ...

Jeśli w tym wypadku nadawca maila jest serwer www w swojej domenie to na
jaki e-m jest wysyłana wiadomość. W tym wypadku oni maja założone 3
konta: biuro@taxus.edu.pl
szkolenia@taxus.edu.pl..
i ostaniego nie pamietam.

Nie wiem też co znaczą kropki miedzy: $ftresc="e-mail: nadawcy:
".$_POST['email']."\r\n".$_POST['tresc']
a
if(mail...itd

Byłbym wdzięczny za poprawienie pliku php i ewentualne wskazówki