We are in the process of migrating this forum. A new space will be available soon. We are sorry for the inconvenience.

Masz problem z instalacją? Proste HOWTO napewno ci pomoże!


shrek74
02-02-2008, 21:42
Witam forumowiczów, i chcę się przywitać.
Jednocześnie chciałem zaczerpnąć informacji na temat tego CMS-a. Nie mialem problemów z instalką jednak próbuje i mi nie wychodzi zainstalowanie forum jako subdomeny w katalogu forum. Być może za mało się znam na PhP ale nie każdy jest szpecem. Proszę o utworzenie takowego wątku albo o pomoc na tym.
Narazie nie mogę tworzyć wątków ponieważ jestem świerzy na tym forum chyba o to chodzi.
Jednak chciał bym jeszcze poruszyć temat dynamicznych metatagów. Jak to przerobić. Ewentualnie mogła by wyjść taka łatka, aby w panelu adnima do każdej strony można było dopisać meta tagi.

http://sehana.eu - strona jportala

xyz123
16-12-2007, 13:38
Witam zainstalowałam jportala. wszystko działa, tylko mam taki problem: jak wpisuje adres mojej strony do przeglądarki np. www.mojastrona.ovh.org to pisze "Właściciel tego konta nie ustawił jeszcze swojej strony startowej." muszę wejść w www.mojastrona.ovh.org/jportal/index.php żeby widzieć portal. Co zrobić aby portal pokazywał się od razu po wpisaniu www.[mojastrona].ovh.org ??? proszę o pomoc

Antek
07-06-2007, 21:17
Mam jeszcze takie pytanie dotyczace Jportala. Jak zrobic z użytkownika Admina

matfeusz
23-05-2007, 16:38
kurde i dalej nici... nie działa! już nawet jeszcze raz wysłałem JPortal na serwer i dalej to samo, a jaki ma być prefix? Pomocy

boniek00
22-05-2007, 09:09
http://60free.ovh.org/pl/support/faq.html#faq44

Nazwa bazy: mójadres, bez ovh.org
Login: mójadres, bez ovh.org

pozdrawiam,

matfeusz
21-05-2007, 22:08
Kurde albo ja jestem taki głupi albo coś jest nie tak:

Host do bazy: mysql.60free.ovh.org
Login do bazy: ten co przyszedł w ostatnim email - co są dwa te same loginy
Hasło do bazy: to które przyszło w ostatnim email
Nazwa bazy: mójadres.ovh.org


co jest tu źle???, bo cały czas

* Połączenie z bazą - Błąd
* Wybranie bazy - Błąd
* Wykonanie zapytań - Błąd
Przeczytałem pierwszy post ale dalej nie wiem

sLoDkI
26-02-2007, 11:56
Cytat Napisał Sizzao
Zainstalowałem wszystko zgodnie z poradnikiem, i gdy wchodze na moją strone to wyskakuje taki błąd (...)
Widocznie podałeś złą ścieżkę do domyślnego "tematu" (ang.: "theme").
Podałeś: "" zamiast "Default" przez co próbuje załadować ze ścieżki "theme//index.php" zamiast "theme/Default/index.php".

0dayz
24-02-2007, 14:14
co jakisz czas wyskakuje mi blad

Kod:
Proxy Error
The proxy server received an invalid response from an upstream server.
The proxy server could not handle the request GET /infopage.php.

Reason: DNS lookup failure for: 0dayz.ovh.org

o co chodzi ??

Sizzao
26-01-2007, 19:08
Zainstalowałem wszystko zgodnie z poradnikiem, i gdy wchodze na moją strone to wyskakuje taki błąd:

Warning: include(theme//index.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/g/t/a/gtam/www/index.php on line 45

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'theme//index.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/g/t/a/gtam/www/index.php on line 45
Eee...
Co to?

sLoDkI
28-11-2006, 17:41
Cytat Napisał helpME
pomocy!
Nie wiem jak stworzyc dane na ovh.pl
Jakie dane chcesz stworzyć?

Tutaj tworzysz dane kontaktowe, czyli Twój nichandle:
http://www.ovh.com/cgi-bin/pl/nic/newNic.cgi
Przy jego pomocy możesz się zalogować do Managera.

Z tych danych korzystasz żeby zamawiać oferty i nimi zarządzać.

pozdrawiam.

sLoDkI
28-11-2006, 17:38
Cytat Napisał wasylgkps
nie wiem czy te konto mam jeszcze aktywne, bo np na ftp nie mam problemu aby wejsc...
mógłbys to sprawdzic??? konto 60 free - wasylgkps.ovh.org
Konto jest aktywne. Spróbuj zmienić hasło do bazy w managerze jeżeli nie pamiętasz.

pozdrawiam.

helpME
27-11-2006, 15:39
pomocy!

Nie wiem jak stworzyc dane na ovh.pl

pomocy! niech mi ktoś to wyjasni

webdesigner
23-11-2006, 21:42
Wiec tak... zrobilem tak jak jest tutaj napisane (wczesniej to robilem) i co ? i kiszka pisze:

Kod:
Rejestracja powiodła się! Na twój e-mail został wysłany link aktywacyjny
czy jakos tak

no to zmienilem na
Kod:
Rejestracja powiodła się!
Sorry małe pytanko...

W którym pliku to zmieniłeś bo nie mogę znaleźć... :/

wasylgkps
19-09-2006, 00:01
Łabędz mam prosbe...

o ile pamietam to posiadam konto wasylgkps i chce w nim zainstalowac jportala tylko mam problem przy instalacji gdzie wpisuje poprawnie wszystkie dane do bazy itd.

nie wiem czy te konto mam jeszcze aktywne, bo np na ftp nie mam problemu aby wejsc...
mógłbys to sprawdzic??? konto 60 free - wasylgkps.ovh.org

pozdrawiam

Trivette
29-08-2006, 01:39
Zainstalowałem jPortal. Pojawiło się
Kod:
Instalacja zakończona pomślnie
Ale gdy wpisuję adres: www.mojastrona.ovh.org/index.php wyskakuje mi
Kod:
Warning: include(theme//index.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/t/r/i/trivette/www/index.php on line 45

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'theme//index.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/t/r/i/trivette/www/index.php on line 45
O co tu chodzi???

PawelD
09-06-2006, 12:29
witaj a w jakim pliku to zmieniles ?
Kod:
Rejestracja powiodła się!
takze w login.inc.php ? bo nie mogę tego znaleźć.

PawelD
09-06-2006, 12:06
Uprzejmie proszę o wskazówki albo linka - z gory dzieki

tomsonwch
04-06-2006, 18:34
Nie mówilem ze u kazdego pisze ze mail wyslany, mowilem ze u mnie tak bylo ale niezaleznie od tego co pisze nie bedzie wyslany bo mail() nie dziala

Andrzejas
04-06-2006, 16:05
nie każdy wie że mail() nie działa, czego dowód znajdziesz na forum, a do tego że wyświetli że mail został wysłany to nie musi tak być bo czasem błąd wywala czego dowodem jest Ozziuss

tomsonwch
04-06-2006, 15:53
plik settings.adm.php funkcja save_config();
mamy tam mniej wiecej cos takiego:
Kod PHP:
$row[21] = '$adres = \''.$_adres.'\';';
$row[22] = '$aadres = \''.$_aadres.'\';';
$row[23] = '$default_theme = \''.$_theme.'\';';
$row[24] = '$site_name = \''.$_site_name.'\';';
$row[25] = '$full_name = \''.$_full_name.'\';';
$row[26] = '$mailer[\'admin\'] = \''.$_mail.'\';'
config.php
mamy cos takiego:

[php]

/************************************************** ***/
$adres = 'adres jakis';
$aadres = 'adres jakis';
$default_theme = 'skin jakis';
$site_name = 'nazwa jakas';
$full_name = 'opis jakis';
$mailer['admin'] = 'email jakis';

i teliczby $row[x]

to sa numery wersu z pliku config.php trzeba tak pozmieniac zeby sie zgadzalo...

tomsonwch
04-06-2006, 15:42
Cytat Napisał ozziuss
tomsonwch mam problem takowy: jestem juz po instalacji jPortalu i chce sie zalogowac a tu jakos niedziala...
za słowo zalogować się rozumiemd logowanie do panelu admina - jeśli masz poprawnie wszystko zainstalowane i w plikach systemu nie ma żadnych błędow to nie powinno być z tym żadnych problemów.
"zarejstrować się" rozumiem założyć konto jako user - odrazó mowie co każdy wie funkcja mail() nie działa, ale i tak powinno pisać, że email został wysłany (u mnei tak było) jak jaśniej sprecyzujesz o co chodzi to spróbuje ci jakos pomóc

Andrzejas
04-06-2006, 10:38
bo na 60free wyłączona jest opcja mail() omiń ją za pomocą kota smtp dotyczy się to wysyłania maili

ozziuss
04-06-2006, 10:00
tomsonwch mam problem takowy: jestem juz po instalacji jPortalu i chce sie zalogowac a tu jakos niedziala :P zadnego maila jak w roznych opsach jest niedostaje. a i rejestrowac zwyczajnie sie nieidzie bo wyskakuje takie cos:

Rejestracja
Rejestracja nie powiodła się, zgłoś ten fakt webmasterowi!

i co ja mam teraz zrobic? ^^"

microcom
21-05-2006, 11:12
to musisz zmienić w bazie danych ale w której tabeli to już niepamiętam.

andrzejj9
21-05-2006, 01:14
Cytat Napisał tomsonwch
Nazwe strony tak jak cokolwiek innego z ustawien powinienes edytować w pliku config.php, juz o tym pisalem zdaje sie jak chcez to zalacz pliki config.php i settings.adm.php to ci je zrobie zeby dzialaly a jak ni zalezy ci na tresci to przeinstaluj jp na nowo. I NIGDY NIC NIE ZMIENIAJ W USTAWIENIACH BO TYLKO SA BLEDY Z TEGO. Tak juz zrobił jaco i tak sie trzeba dostosować...
Witam,

A czy mógłbyś napisać, co trzeba pozmieniać w tych plikach, żeby przywrócić stronę do działania?

Mam ten sam problem - zmieniłem w ustawieniach jedynie adres webmastera i naturalnie strona się wysypała (dopiero potem znalazłem informacje na temat, że takie skutki powodują zmiany w panelu (czemu nie ma w dokumentacji słowa na ten temat??)). A ponieważ od ostatniej kopii siedziałem dobrych kilkanaście godzin nad stroną, naprawdę nie widzi mi sie robienie tego wszystkiego od nowa.

Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki na temat, jak można przywrócić stronę do działania nie tracąc danych.

tomsonwch
10-05-2006, 20:11
zalezy co ci sie nie wyswietla bo zes niejasno opisal to ale jesli chodzi o ustawienie domyslnej skorki to w config.php masz $default_theme='nazwa'; czy jakos tak i tam zmieniasz na swoja nazwe

deqko
05-05-2006, 17:40
sproboj zamiast
www.adres.dm/thema/Defuls
dac:
www.adres.dm/thema/Defuls/

GELO
05-05-2006, 13:31
zainstalowalem jportal i przezucilem szblon do thema/Defuls i caly czas mi sei wyswietla



Witamy na stronie serwisu 60free firmy OVH.

Żądany obiekt nie istnieje. Sprawdź czy wpisałeś odpowiedni adres URL.

Jeżeli jesteś właścicielem tego konta i szukasz informacji jak zainstalować własną stronę WWW, zapraszamy na stronę http://60free.ovh.org/pl/support/


co jest ???

tomsonwch
03-05-2006, 23:53
Nazwe strony tak jak cokolwiek innego z ustawien powinienes edytować w pliku config.php, juz o tym pisalem zdaje sie jak chcez to zalacz pliki config.php i settings.adm.php to ci je zrobie zeby dzialaly a jak ni zalezy ci na tresci to przeinstaluj jp na nowo. I NIGDY NIC NIE ZMIENIAJ W USTAWIENIACH BO TYLKO SA BLEDY Z TEGO. Tak juz zrobił jaco i tak sie trzeba dostosować...

aha i jeszcze zapomniales dodac ze sie wyswietla tez w bledzie to :
$aadres = 'http://www.klasa1a.ovh.org'; $default_theme = 'Default'; $site_name = 'Klasa Ia - i nie ma mocnych'; $full_name = 'strona klasy Ia z I LO im. Tadeusza Kościuszki w Wieluniu'; $mailer['admin'] = 'marekweb@op.pl'; $db_host = 'mysql.60free.ovh.org'; $db_user = 'klasa1a'; $db_pass = 'ewi29gt'; $db_name = 'klasa1a'; $prefix = ''; $globals = false ; $art_limit = '10'; $forum_limit = '20'; $gbook_limit = '15'; $smilies = 'on'; $search_limit = '10'; $link_limit = '10'; $down_limit = '10'; $news_limit = '15'; $art_sort = 'date DESC'; $link_sort = 'date DESC'; $down_sort = 'date DESC'; $forum2_limit = '25'; $rank_2 = '10'; $rank_3 = '50'; $rank_4 = '100'; $rank_5 = '300';
Warning: include(theme//index.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/k/l/a/klasa1a/www/index.php on line 45

ale niewazne kazdy wi o co chodzi...

nadodrzanska
03-05-2006, 22:48
witam.
mam problem. w PA wszedlem w ustawienia i zmienilem nazwe strony,dalem "zapisz" i .... wyskakuje strona z bledem
"Warning: include(theme//index.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/k/l/a/klasa1a/www/index.php on line 45

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'theme//index.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/k/l/a/klasa1a/www/index.php on line 45'


co mam zrobic zeby dzialalo??

tomsonwch
28-04-2006, 15:10
Cytat Napisał Mazter
Fatal error: Call to undefined function header_open() in /home/m/a/z/mazter/www/index.php on line 23
Jeśli nie zainstalowałeś jeszcze jPortala nie masz co wchodzić w index.php, ponieważ w inkludowanym do niego pliku config.php nie ma potrzebnych danych.
podczas instalacjia:
wpisujesz w przegladarce www.nazwa_strony.ovh.org/instal/
powinna sie otworzyc strona instalacyjna. akceptyujesz wszystkie pierdoly a nastepnie masz do wpisania kilka rzeczy.
-adres strony, opis itp.- wiadomo
-adres do bazy danych podany na stronie ovh
-login i haslo do bazy danych - takie jak nadales menagerze
-haslo i login do PA - wiadomo zapamietac trzeba
-skórki radze nie zmieniac na początku
klikasz ok i jesli wszystkie warunki zostaly spełnione to instalacja sie powiodlamozesz wejsc na swoja strone.
JAK KTOS MA JAKIES PYTANIA JESZCZA TO NIECH TU PISZE POSTARAM SIE ODPOWIEDZIEC!

Pigwa
27-04-2006, 11:55
Zainstalowałem jportal, oczywiscie wpisalem pierwszego uzytkownika i haslo - poczym przy próbie logowanie wyświetliło:
Kod:
Podany login bądź hasło jest błędne, spróbuj ponownie lub skorzystaj z funkcji zapomniane hasło
póżniej edytowałem według wskazówek login.inc.php i "chociaż" mogłem rejestrować "zwykłych" userów, ale mimo to do Panelu Admina jportalu nie mam dostępu. Czy ja coś źle zrobiłem czy poprostu serwer ma jakieś dodatkowe problemy?

Mazter
16-04-2006, 18:59
pobrałem jportal i prosto wrzuciełm na serwer po otwarciu strony wyświetla si bład


Fatal error: Call to undefined function header_open() in /home/m/a/z/mazter/www/index.php on line 23


a gdy wpisze adres www.nazwastrony.ovh.org/install/ to sie wyświetla:

Witamy na stronie serwisu 60free firmy OVH.
Żądany obiekt nie istnieje. Sprawdź czy wpisałeś odpowiedni adres URL.
Jeżeli jesteś właścicielem tego konta i szukasz informacji jak zainstalować własną stronę WWW, zapraszamy na stronę http://60free.ovh.org/pl/support/



;( nie wiem.... co jest

nie wiem jak poustawiać te chmody ja nic nei chwytam z php nie znam tego języka nie wiem o co w tym biega tych chmodach i czy mozesz powiedzieć jak zainstalowac jportal pokolei wszystko
co i jak robić co tam w tych mysql zrobić... co i gdzie ustawiać....
czytaełm twój temat o instalacji ale neidziała.... neiwiem jak tam hasła zmieniać... w bazach... co ustwaic moesz napisac co i jak... gdzie pokolei i jak?
plis pomocy

tomsonwch
04-04-2006, 21:26
Niewiem czy administratorzy nie widzą, ale tu jest taki burdel ze ja jeb*e, kazdy pisze co innego a temat jest jasny... moze odpowiem na kilka wątkow ktore sie pojawily...
- jeżeli uzywasz systemu windows nie zmieniasz CHMODOW wogole, zmieniaja je uzytkownicy Unixowych systemów
- żeby portal sie otwierał pliki muszą się znajdować wewnątrz katalogu www, instalacje wywoluje polecenie : www.twoja_strona.ovh.org/install/
- błąd wystepujący po zmianie ustawien strony (stopka, styl itp.) : najprostszym sposobem jest edytowanie bezposrednio z pliku config.php, wszystko jest wyjasnione co i gdzie w komentarzach (#to jest komentarz# * jakby ktoś nei wiedzial) jeśli juz edytujesz z panelu administratora to trzeba i tak edytować plik settings.adm.php w funkcji : save_config() - indeksy zmiennych $row[21]- (przykład) odpowiadają odpowiednim wersom w pliku config.php, po edycji zmienia sie struktura pliku, i zmienne nie trafiają w odpowiednie wersy, tak to najlatwiej wyjaśnić.
Co do systemu logowania bez potwierdzenia - rzeczywiście nie działa, autor nie uwzględnił funkcji odpowiedzi echo - pozostaje taka sama a zaden e-mail nie zostal przeciez wyslany pozatym logowanie nie dziala poprawnie pojawia sie komunikat o nieprawidlowosci loginu lub hasła... proszę o ewentualną korektę... na koniecj jeszcze powiem, że zanim zadajesz pytanie gdziekolwiek przeczytaj troche artykulów, poszukaj na forum - zapobiegnie to burdelowi na forum, bedzie czytelniej i lepiej!!!

solti
08-03-2006, 19:25
Cytat Napisał sawczyk
Czy da sie odinstalowac jportal bez usuwania plikow z serwera ?? Jak sie da to jak ??
Jeśli pytasz o usunięcie wpisów jportala z bazy danych - tak, da się. Jeśli pytasz o usunięcie pliku konfiguracyjnego - tak, da się. Ale po co te kombinacje, nie lepiej wykasować???

sawczyk
08-03-2006, 17:18
Czy da sie odinstalowac jportal bez usuwania plikow z serwera ?? Jak sie da to jak ??

microcom
07-03-2006, 23:53
tak w mailach od ovh lub jak wywaliłeś meile to pytaj adminów oni wiedzą, pozatym zapraszam na http://mxs.pl/module.php?op=forum&pa...d=4&category=5 myśle że odpowiednio opisałem proces instalacji.
No i pyknoł 100 post

kooloo
07-03-2006, 23:37
ale gdzie tego szukac...w meilech co od ovh dostalem czy gdzie...a reszte ol jak wyplenic

microcom
07-03-2006, 09:21
Poczytaj google, a hosta do twojej bazy nikt ci nie poda sam powinieneś wiedzieć jaki jest.

kooloo
07-03-2006, 00:12
Cytat Napisał Mo4x
Robie wszystko tak jak trzeba, a tu mi taki numerek robi:
-------------------------------------------------------------
Mam to samo...może ktoś konkretnie i zrozumiale poda wszystko to cpo podahe sie przy instalacji jportala czyli host do bazy,nazw bazy itp

...i co to jest ten CHOMOD...jak sie go zmienia itp
z gory dzieki

microcom
06-03-2006, 21:35
było tyle razy na forum poprostu utwurz katalog www i daj mu chmod 755

sawczyk
06-03-2006, 20:47
Ununołem plik www z serwera czy da sie ten plik przywrucic ??Jezeli nie to czy da rade zainstalowac jp bez niego ?

marcinn12
04-03-2006, 13:50
Rejestracja powiodła się! Na twój e-mail został wysłany link aktywacyjny

nie widze tego w tym pliku.... a chce wlasnie to zmienić... bo głupia inofrmacja informuje że trzeba potwiredzać jak nie trzeba.

Aha i takie malo pytanko wiecie jak zrobic żeby bylo potwierdzenia na maila i działało w 100%??

K@iTO
22-02-2006, 22:59
Cytat Napisał Mo4x
Robie wszystko tak jak trzeba, a tu mi taki numerek robi:
-------------------------------------------------------------
mysql.60free.ovh.org
adres bazy
prefix brak lub taki jak masz
zle chmod

wszystko

microcom
22-02-2006, 22:01
albo podałeśzły host do bazy albo nie dałeś chmo na config.php odezwij sięto ci pomoge.

Mo4x
22-02-2006, 21:10
Robie wszystko tak jak trzeba, a tu mi taki numerek robi:
-------------------------------------------------------------

microcom
12-02-2006, 18:35
ludzie na temat jportalu piszcie na www.zsyp.pl, jeżeli nie możesz wysłaćwiadomości przez mailer to masz tam taki mod dzięki kturemu konfigurujesz każdy zewnętrzny serwer smtp dzięki czemu nie musisz mieć opcji mail na serwie na którym masz konto.
Pozatym tam macie darmowe skórki,moduły oraz inne przydatne żeczy, tam wam pomogą, a jeżeli nie pomogą lub niechce wam się pisać nowych postów to ja wam pomoge moje gg 1804356.
Pozdrawiam.

juventur
12-02-2006, 17:52
ja mam taki błąd... po probie wyslania listu przez mailer wyskakuje blad: Błąd: serwer nie może wysłać wiadomości!

http://juventur.ovh.org/mailer.php prosze sprobowac :/ chmody mam raczej tak jak trzeba, wszystko inne dziala

Naki-BoT
31-01-2006, 23:32
Moze sprawdz w taki sposob:
skasuj wszystkie pliki z katalogu www,
zgraj z jportal2.com najnowsza wersje i wrzuc na serwer ponownie?

bo taki dziwny blad, pozdrawiam.

sukien
31-01-2006, 23:17
Witam serdecznie.
Ja również natrafiłem na błąd podczas instalacji.
Próbowałem po swojemu zainstalować jportal, niestety nie udało się. Zajrzałem do FAQ. I to FAQ mi nie pomogło. A postępowałem tak jak jest w nim napisane. Otóż w momencie gdy zabieram się do instalacji (http://sukien.ovh.org/install/) wyskakuje mi taki oto komunikat:


Kod:
Błąd serwera!
Serwer napotkał błąd wewnętrzny i nie jest w stanie zrealizować twojego żądania. 

Informacja o błędzie: 
Premature end of script headers: index.php 

Error 500
60free.ovh.org
Tue Jan 31 23:07:36 2006
Jeśli ktoś jest w stanie mi pomóc, bardzo bym prosił.
Pozdrawiam

supersimonek
27-01-2006, 11:19
Witam
Mam problem ;>
Wgrałem j.portal elegancko ...
I co
Nie znaleziono obiektu!

Nie znaleziono żądanego URLa na tym serwerze. Jeśli wpisałeś URLa ręcznie, sprawdź, czy nie się nie pomyliłeś.
Error 404
60free.ovh.org
Fri Jan 27 11:17:13 2006


czemu tak

basq
26-01-2006, 15:23
Jak próbuje zalogować sie przez freemanagera to wyskakuje zły login lub hasło :/ wszystko dobrze wpisuje :/

Łabędź
25-01-2006, 19:11
Cytat Napisał basq
kurde hasła do bazy danych zapomniałem , a te przypomianie haseł nie działa na stronie ovh :/ bo coś wyskakuje
Co wyskakuje?


http://60free.ovh.org/pl/cgi-bin/omitPassword.cgi

Przypominanie zmienia tylko hasło do konta. Do bazy musisz zmienić przez freeManagera.

pozdrawiam

basq
25-01-2006, 17:44
kurde hasła do bazy danych zapomniałem , a te przypomianie haseł nie działa na stronie ovh :/ bo coś wyskakuje

basq
25-01-2006, 11:20
jak CHMODów nie zmieniam toto samo jest cały czas :P
przerzuce sie chyba jakiś inny skrypt portalowy :P

deqko
24-01-2006, 20:52
nie bezsensu, tylko jak bys czytal FAQ, forum przegladal, itp to bys wiedzial ze chmodow sie nie zmienia
Pliki: 644
Katalogi: 755

basq
24-01-2006, 14:13
No dobra maqm instalatora ale pokazuje sie takie coś :

Zabroniony dostęp!

Nie masz dostępu do żądanego obiektu. Jest on zabezpieczony przed odczytem lub nie może być odczytany przez serwer.
Error 403
60free.ovh.org, 60free1
Tue Jan 24 14:10:30 2006


To niemożliwe że nie mam dostępu bo nadałem prawa CHMOD tym plikom i folderom co trzeba . Więc zostaje opcja że nie może zostać odczytany przez serwer :/ . Albo niewiem . Bezsensu to jest .

Łabędź
24-01-2006, 11:39
Cytat Napisał basq
nazwa konta basq tak jak mój login basq.ovh.org coś jeszcze podać ??
Co nie działa? Masz przecież na stronie instalatora jPortala.

pozdrawiam

basq
24-01-2006, 11:34
nazwa konta basq tak jak mój login basq.ovh.org coś jeszcze podać ??

Łabędź
23-01-2006, 14:19
Cytat Napisał basq
Ej to jest beznadziejne z tym całym serwerem 60free.ovh.org , ustawiam prawa dla jPortal takie jak trzeba a wyskakuje ciągle ten sam błąd , że nie mam praw dostępu do pliku i nie zainstaluje głupiego jPortala , ale macie ku**** zabezpieczenia czy h** go wie co .
Jakbyś napisał nazwę konta, to miałbym lekko prościej. Teraz mi tylko pozostaje sprawdzić 28511 kont, żeby znaleźć które to może mieć problem z jPortalem...

pozdrawiam

basq
23-01-2006, 14:12
Ej to jest beznadziejne z tym całym serwerem 60free.ovh.org , ustawiam prawa dla jPortal takie jak trzeba a wyskakuje ciągle ten sam błąd , że nie mam praw dostępu do pliku i nie zainstaluje głupiego jPortala , ale macie ku**** zabezpieczenia czy h** go wie co .

basq
23-01-2006, 10:34
a mi wyskakuje coś takiego :

Zabroniony dostęp!

Nie masz dostępu do żądanego obiektu. Jest on zabezpieczony przed odczytem lub nie może być odczytany przez serwer.
Error 403
60free.ovh.org, 60free1
Mon Jan 23 10:29:07 2006

Jakie prawa CHMOD i jakim plikom/folderom mam nadać ?????????????

basq
20-01-2006, 12:25
Niech mi ktoś napisze jakie prawa i jakim plikom trzeba nadać , bo ciągle mi wyskakuje błąd:


Zabroniony dostęp!
Nie masz dostępu do żądanego obiektu. Jest on zabezpieczony przed odczytem lub nie może być odczytany przez serwer.
Error 403
60free.ovh.org, 60free1
Fri Jan 20 12:24:24 2006

supermegazord
07-01-2006, 22:13
nie ma sprawy po to forum jest przeciez

NoName
07-01-2006, 22:02
PHP - Fusion bardzo prosty w instalacji i jest dość rozbudowany widze tu potęciał wielkie dzieki jeszcze raz

supermegazord
07-01-2006, 21:08
polecam ci php-fusion wpisz w gogle php fusion i wyskoczy ci polski support i tam juz znajdziesz

NoName
07-01-2006, 21:03
Podasz jakis link do polskiej wers. cms którego polecasz jak byś mógł ofcors
z góry thx

supermegazord
07-01-2006, 20:59
szlu nie ma z jportalem lubi problemy sprawiac niestety

Ave

NoName
07-01-2006, 20:58
No i raczej tak zrobie ten JPortal to jeden wielki BUG

supermegazord
07-01-2006, 20:51
szczerze to ja na twoim miejscu zrobilbym przesiadke na inny cms ale to tylko moje zdanie

NoName
07-01-2006, 20:29
Zainstalowałem JPortal wchodze na strone http://planescape.ovh.org chce sie zarejestrowac jako admin a tu zonk nie przyjmuje mojego id czy hasła które podałem przy procesie instalacji nie wiem co jest grane zbytnio pogubilem sie

sosnix
01-01-2006, 00:31
Wymacie problemy

deqko
27-12-2005, 16:18
.htaccess sie klania
ale nie mam czasu na pomoc

wicko
27-12-2005, 16:02
Cytat Napisał Szczawik
ja mam inny problem tuż po instalacji jportala postanowilem zmienic stopke poprzez ustawienia. zmienilem na swoja o nastepujacej tresci © 2005 Szczawik. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wciskam zapisz i bum
Pierwsza sprawa to masz tutorial krok po kroku jak zmienić stopkę więc proponuję żebyś na przyszłość nim się kierował jak chcesz coś zmienić, szczególnie jak nie znasz php (o html nie wspominając)
Cytat Napisał Szczawik
Warning: include(theme//index.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/s/z/c/szczawik/www/portal/index.php on line 45

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'theme//index.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/s/z/c/szczawik/www/portal/index.php on line 45
Edytuj plik index.php i w linii 45 wywal ze ścieżki 'www'
Ścieżka powinna wyglądać tak:
Kod:
/home/s/z/c/szczawik/portal/index.php

Szczawik
27-12-2005, 13:29
ja mam inny problem tuż po instalacji jportala postanowilem zmienic stopke poprzez ustawienia. zmienilem na swoja o nastepujacej tresci © 2005 Szczawik. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wciskam zapisz i bum

$aadres = 'szczawik.ovh.org/portal/'; $default_theme = 'Default'; $site_name = 'Szczawik site'; $full_name = 'Szczawik site'; $mailer['admin'] = 'szczawikk@o2.pl'; $db_host = 'mysql.60free.ovh.org'; $db_user = 'szczawik'; $db_pass = 'XXXXX'; $db_name = 'szczawik'; $prefix = ''; $globals = false ; $art_limit = '10'; $forum_limit = '20'; $gbook_limit = '15'; $smilies = 'on'; $search_limit = '10'; $link_limit = '10'; $down_limit = '10'; $news_limit = '15'; $art_sort = 'date DESC'; $link_sort = 'date DESC'; $down_sort = 'date DESC'; $forum2_limit = '25'; $rank_2 = '10'; $rank_3 = '50'; $rank_4 = '100'; $rank_5 = '300';
Warning: include(theme//index.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/s/z/c/szczawik/www/portal/index.php on line 45

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'theme//index.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/s/z/c/szczawik/www/portal/index.php on line 45

i nic nie mogłem zrobic portal chyba padł co robic ! (nie chcem kolejny raz wrzucac pliki od nowa !)

lukluk
22-12-2005, 21:40
Parse error: syntax error, unexpected $end in /home/p/o/c/pociagi/www/install/index.php on line 733

wasylgkps
18-12-2005, 22:07
Cytat Napisał K@iTO
Nie czaje gdzieś zrobiłeś błąd
Umnie jest tak jak napisałem i działa bez problemu!

Sprawdz 2 razy.
Jak sie nie myle to zrobiles sobie konto umnie

aha problem jest jeszcze taki

Zalogujesz i zarejestrujesz sie tylko uzywajac http://towjastrona.ovh.org/ ale tego nie zrobisz na aliasie przyklad:

Założyłeś umnie konto na pliczkowi

Zalogujesz sie ze strony: http://pliczkownia.ovh.org/ ale nie zalogujesz sie ze strony: http://pliczkownia.blo.pl

Podejrzewam, ze to jest problem o ktorym mowisz

Pozdrawiam

witam,

mam taki sam problem jak deqko, czyzbym ja też zalozyl konto u Ciebie???

jesli tak to co i gdzie trzeba wpisac aby to bylo mozliwe u siebie zalozyc konto???

pozdrawiam

deqko
10-12-2005, 12:07
Cytat Napisał Nowik6
a czy moge w folderze www zrobić następne foldery??
Oczywiscie ze mozesz, jak kolega wicko wczesniej napisal.
Mozesz stworzyc katalog /download/ w katalogu /www/ (adres http://adrestwojejstrony.ovh.org/download/)
ale mozesz tez stworzych serie katalogow /d/o/w/n/l/o/a/d/ w katalogu /www/
(adres Twojej strony http://adrestwojejstrony.ovh.org/d/o/w/n/l/o/a/d/ )
Masz pelne pole do popisu

wicko
10-12-2005, 10:53
Możesz. Domyślam się że chcesz utworzyć katalog jportal, w takim wypadku aby wejść na stronę będziesz musiał użyć ścieżki:
Kod:
www.mojastrona.ovh.org/jportal/
aby wejść do katalogu instalacyjnego jportala użyj:
Kod:
www.mojastrona.ovh.org/jportal/install/

Nowik6
04-12-2005, 15:44
a czy moge w folderze www zrobić następne foldery??

deqko
04-12-2005, 15:42
i tutaj Twoj blad drogi kolego

katalog /www/ jest po to, aby umiescis tam strone www albo jakies tam pliki

tak wiec wgraj katalog jportal do katalogu /www/

Nowik6
04-12-2005, 15:40
ok
włączyłem total commander i patrze się mam folder WWW więc ten folder zostawiłem w spokoju i założyłem nowy folder o nazwie "JPORTAL" z dużych liter. i teraz nie wiem czemu się wyswietla tamten komunikat wszystko jest przeciez ok. chyba...

deqko
04-12-2005, 15:35
w jakim katalogu ??

przed /www/ czy po /www/ ??

Nowik6
04-12-2005, 15:34
właśnie że ja nadałem folderowi z plikami do jportala właśnie "jportal" i to jest dobrze

deqko
04-12-2005, 15:31
sprawdz wartosc katalogu

jportal to nie to samo co jPortal

Nowik6
04-12-2005, 15:29
No tak wrzuciłem wszystkie pliki na serwer i wchodze na www.mojastrona.ovh.org/jportal/install/ no i patrze się:

Nie znaleziono obiektu!
Nie znaleziono żądanego URLa na tym serwerze. Jeśli wpisałeś URLa ręcznie, sprawdź, czy nie się nie pomyliłeś.

Error 404
60free.ovh.org
Sun Dec 4 15:22:26 2005

K@iTO
13-11-2005, 23:47
Cytat Napisał deqko
Wiec tak... zrobilem tak jak jest tutaj napisane (wczesniej to robilem) i co ? i kiszka pisze:

Kod:
Rejestracja powiodła się! Na twój e-mail został wysłany link aktywacyjny
czy jakos tak

no to zmienilem na
Kod:
Rejestracja powiodła się!
Ale nie w tym rzecz, bo jak zarejestrowalem swoje konto i wyskakuje mi to o rejestracji - "wchodze" na swoje konto i moim oczom ukazuje sie taki komunikat:
Kod:
Podany login bądź hasło jest błędne, spróbuj ponownie lub skorzystaj z funkcji zapomniane hasło
czyli 4 slowami: nie stworzylo nowego usera, bo patrzylem w PA

Pomozcie
Nie czaje gdzieś zrobiłeś błąd
Umnie jest tak jak napisałem i działa bez problemu!

Sprawdz 2 razy.
Jak sie nie myle to zrobiles sobie konto umnie

aha problem jest jeszcze taki

Zalogujesz i zarejestrujesz sie tylko uzywajac http://towjastrona.ovh.org/ ale tego nie zrobisz na aliasie przyklad:

Założyłeś umnie konto na pliczkowi

Zalogujesz sie ze strony: http://pliczkownia.ovh.org/ ale nie zalogujesz sie ze strony: http://pliczkownia.blo.pl

Podejrzewam, ze to jest problem o ktorym mowisz

Pozdrawiam

cinek_suw
13-11-2005, 22:13
Ja mam PHPBB by przemo i tam niema katalogu module pomocy!!

deqko
13-11-2005, 21:43
Wiec tak... zrobilem tak jak jest tutaj napisane (wczesniej to robilem) i co ? i kiszka pisze:

Kod:
Rejestracja powiodła się! Na twój e-mail został wysłany link aktywacyjny
czy jakos tak

no to zmienilem na
Kod:
Rejestracja powiodła się!
Ale nie w tym rzecz, bo jak zarejestrowalem swoje konto i wyskakuje mi to o rejestracji - "wchodze" na swoje konto i moim oczom ukazuje sie taki komunikat:
Kod:
Podany login bądź hasło jest błędne, spróbuj ponownie lub skorzystaj z funkcji zapomniane hasło
czyli 4 slowami: nie stworzylo nowego usera, bo patrzylem w PA

Pomozcie

K@iTO
13-11-2005, 19:04
Na początku trzeba zalozyc konto www.ovh.pl
Gdy to zrobimy nalezy stworzyc baze danych. Banalnie proste, w e-mailu ktory otrzymaliscie po rejestracji, tym pierwszym, jest link do "zmiany hasla bazy danych". Klikamy link logujemy sie i zmieniamy haslo na inne niz do servera.

Wiec baze juz mamy.

Teraz, musimy posiadac na naszym komputerze portal jPortal 2.3.1 mozna go pobrac ze strony jportal2.com . Oraz pach do tego CMS-a, ktory rowniez znajduje sie na stronie jPortala.

Po umieszczeniu jPortal-u na serverq napotykamy pierwszy blad, ktory jest banalny ale i tak sprawia mnostwo problemow. Wyglada to tak:

Wpisujemy www.nazwastrony.ovh.org/ i pokazuje sie nam piekna strona o komunikacie ze portal jest niezainstalowany kliknij "instaluj" aby zrobic to teraz. My oczywiscie chcemy instalowac, wiec poslusznie klikamy. Wita nas taki komunikat
Zabroniony dostęp! Nie masz dostępu do żądanego obiektu. Jest on zabezpieczony przed odczytem lub nie może być odczytany przez serwer. Error 403 60free.ovh.org Tue Sep 20 21:35:55 2005

robimy wielkie oczy bo oczywiscie robimy to co zawsze, a tu zonk. W takim wypadku pierwsza reakcja kazdego "webmaster" jest: "O fakt zapomnialem ustawic prawa dostepu CHMOD". Nic bardziej mylnego. Prawa dostepu do pliku powinny zostac ustawione na "755" a blad ktory wyszedl przy instalacji wystaczy naprawic w nastepujacy sposob. Wpisujemy adres do instalacji z palca ale musi on wygladac tak:

www.nazwastrony.ovh.org/install/ - nie mozemy zapomniec o tym malym znaku na konciu "/" jest bardzo istotny.

A wiec juz mamy nasza strone instalacyjna , czeka nas teraz przyjemna instalacja bo wypelniamy danymi z naszego pierwszego maila.

MySQL:
- nazwa bazy identyczna z nazwą konta
- nazwa użytkownika identyczna z nazwą konta
- adres serwera bazy danych: mysql.60free.ovh.org

No i tak, doszlismy juz do etapu gdy wszystko jest cacy, widzimy nasza pierwsza piekna strone i chcemy ja edytowac. Tak wiec logujemy sie do PA (panelu aministratora) i wchodzimy w zakladke "ustawienia". Jedna z pierwszych rzeczy ktora razi po oczach to stopka, ktora wyglada na poczatku mniej wiecej tak: "© 2004 Imie i Nazwisko. Wszelkie prawa zastrzeżone.". Czas na zmiany. Tak wiec dokonujemy zmiany na "co kolwiec" i dajemy zapisz. I oto naszym oczom ukazuje sie.................... No wlasnie nic sie nie ukazuje bo portal sie posypal. Ale nie wpadamy w panike, jak zawsze jest z tego wyjscie. Klikamy W TEN LINK! i nasze problemy znikaja.

Aha ważna rzecz, Funkcja 'mail()' na pewno nie ruszy. Dla tego jak zrobić wysyłanie maili z SMTP_mail opisze w innym poscie!

Aha a skoro nie ma funkcji 'mail()' nie ruszy nam rownież rejestracja urzytkowników tak wiec musimy wykonać nastepujacą rzecz. Usuwamy konieczność wysyłania klucza rejestracyjnego do przyszłego usera, tak aby mógł się odrazu zalogować po rejestracji.

Idziemy do katalogu /module odnajdujemy plik login.inc.php edytujemy go.

Podmieniamy :

Kod:
$query = "INSERT INTO $guest_tbl VALUES(NULL, '$name',
 '$pass_', '$mail', '$pod', '$www', '$gg', '$icq', '$kraj',
 '$miej', '$wiek', '', now(), '$key', '-', 'no', '')";
na
Kod:
$query = "INSERT INTO $guest_tbl VALUES(NULL, '$name',
 '$pass_', '$mail', '$pod', '$www', '$gg', '$icq', '$kraj',
 '$miej', '$wiek', '', now(), '$key', 'ok', 'no', '')";
oraz podmieniamy jeszcze:

Kod:
$cmd2 = send_info($key);

$cmd = 'ok';
na
Kod:
$cmd2 = 'ok';

$cmd = 'ok';
i gotowe. Po tym urzytkownik bedzie mógł się odrazu zalogować.




Narazie tyle.

Wszystkie tematy nie poruszone w tym poscie beda poruszane na forum! pozdro!