We are in the process of migrating this forum. A new space will be available soon. We are sorry for the inconvenience.

wysylanie plikow i chmod


almurik
17-06-2006, 23:17
Kod PHP:
// ...
print'

plik zostal przegrany !!!

. '

$filename $_FILES['duze_zdjecie']['name'];
chmod("obrazy/duze/$filename"0644);
// ... 
Hej

szczeles
09-06-2006, 14:31
http://php.net/chmod

pstefano
09-06-2006, 12:26
witam
zrobilem sobie panel administracyjny do wysylania obrazkow, kod odpowiedzialny za wysylanie
Kod PHP:
    session_set_cookie_params(60);
    
session_start();

    if(isset(
$_SESSION['ksywka'])){

ini_set('dispaly_errors',1);
error_reporting(E_ALL & ~E_NOTICE);

if (isset (
$_POST['wyslij_plik_2'])) {
    if(
$sprawdz ereg("^.+\.jpg"$HTTP_POST_FILES['duze_zdjecie']['name'])){
     if (
move_uploaded_file($_FILES['duze_zdjecie']['tmp_name'],"obrazy/duze/{$_FILES['duze_zdjecie']['name']}")){
     print
'

plik zostal przegrany !!!

. '
;

    
$_SESSION['duze_zdjecie']='/obrazy/duze/'.$HTTP_POST_FILES['duze_zdjecie']['name'];
}else{
print 
'nie mozna';
}}
else{
echo 
"Mozesz wysylac pliki tylko z rozszerzeniem \".jpg\"!";
}
}
print 
'plik '.$_SESSION['duze_zdjecie'];
}else{
    echo 
'musisz byc zalogowany';
}

?>
wszytsko dziala, wysyla sesje po to robie aby zapisac sciezke dostepu pliku i jego nazwe do bazy. Lecz mam jeden problem, wysyla go z chmod 600 i dlatego nie chce wyswietlac go na internecie, musze recznie zmienic na 644. Jak to zrobic bez recznego modyfikowania?