We are in the process of migrating this forum. A new space will be available soon. We are sorry for the inconvenience.

Galeria zdjęć + include


pekaesy
24-07-2006, 13:29
.................................................. ......

snipe
22-07-2006, 18:18
jesli autor jest jeszcze zainteresowany prosze o kontakt, jestem autorem tej galerii, moj mail na gmailu sniipe@

JaFranek
03-06-2006, 10:31
Prubowałem tak ale nie stety nie działa :/

A wspominałem że skrypt ten wyświetlał zdjęcia które się znajdowały w tym folderze co sam skrypt??
Chyba jest to istotne w tym przypadku.

szczeles
02-06-2006, 23:32
eg.: http://www.album.yoyo.pl/index.php?id=album&dir=obrazki

JaFranek
02-06-2006, 16:18
Więc co powinienem zrobić, bo prawdę mówiąc się już pogubiłem.

szczeles
02-06-2006, 14:52
No ok, tylko jak kliknę na http://www.album.yoyo.pl/index.php?id=album to zmienna $_GET['dir'] jest przecież pusta, right? Więc po dodaniu slasha masz folder roota :O

JaFranek
02-06-2006, 14:22
Sam skrypt, gdy nie jest zainkludowany do index.php działa poprawnie i wyświetla prawidłowo zdjęcia. Tak wjęc problem tkwi raczej w czymś innym

szczeles
02-06-2006, 00:51
A sprawdziłeś zmienną $dir po dodaniu slasha do $_GET['dir']? A może to wina włączonych register_globals (wtedy $dir === $_GET['dir'])?

JaFranek
01-06-2006, 20:08
Niestety nadal nie działa Tu jest link do tej galerji. Strone tak przygotowałem aby łatwo można było sie połapać co i jak

Kod odpowiedzialny za wczytywanie części strony (znajduje sie w Index.php)

Kod PHP:

if($_GET['id']=="")
{
require(
"strony/glowna.php");}

switch (
$_GET['id'])
{
case 
"album" : require "strony/album.php";
break;
case 
"kg" : require "strony/kg.php";
break;


}

?>
Kod galerji juz wcześniej podałem (zmianie ulgła tylko ta część co polecił PawelGIX abym zmienił)

PawelGIX
01-06-2006, 14:35
A zmień ten kawałek
Kod PHP:
$dp opendir('./'); 
na
Kod PHP:
$dp opendir('./obrazki/'); 
Pozatym jakbyś podał adres strony to by było prościej znaleść błąd.

szczeles
30-05-2006, 22:41
No ale przeceiż masz tam zmienną $_GET['dir'], right? Jeśli ją wskażesz to też jest niedobrze? :O (wskaż ją w plliku, do którego includeujesz)

JaFranek
30-05-2006, 21:06
Ten skrypt był po prostu przystosowany do wyświetlania zdjęć które znajdują się w miejscu gzie znajduje sie plik .php z tym skryptem. I gdy zaincluduje ten plik ze skryptem do strony głównej (index.php) wyświetla to co jest w katalogu głównym (tam gdzie jest index.php) zamiast katalog w którym są zdjęcia.

Jak by to inaczej napisać.... Przez include do pliku index.php skrypt nie jest wykonywany w katalogu gdzie są zdjęcia (w którym znajduje sie też ten plik) tylko w głównym katalogu (tam gdzie jest index.php)

Mam nadzieje że teraz jest to bardziej jasne i zrozumiałe. Cały problem polega na tym aby wyświetlał zdjęcia z folderu Obrazki a nie głównego folderu www

Pozdrawiam
JaFranek

szczeles
30-05-2006, 16:52
Cytat Napisał JaFranek
ale po użyciu Include zamiast wyświetlać obrazki w folderze Obrazki wyświetla foldery z katalogu głównego (tam gdzie jest plik index całej strony)
Możesz konkretniej opisać? Skrypt działa, ale kiedy go zaincludeudeujesz to juz niet? :O

Jeśli to jest coś o czym myślę, to po wykonaniu opendir, jeśli jest false - wywal die('costam'); i będiesz wiedział, gdzie się skrypt zacina. Zawsze wyświetl też ścieżkę, którą chcesz otworzyć.

JaFranek
30-05-2006, 13:29
Mam pewien problem z galeria zdjęc. Sam skrypt działa prawidłowo ale po użyciu Include zamiast wyświetlać obrazki w folderze Obrazki wyświetla foldery z katalogu głównego (tam gdzie jest plik index całej strony)

Kod:
'.$img_dir.'
'; } } // funkcja pobiera obrazki z katalogu function get_images($dir) { // tablica z roszerzeniami ktore bedzie obslugiwac nasza galeria $extensions = array('jpg','jpeg'); // ladujemy obrazki $dp = opendir($dir); while(false !== ($image = readdir($dp))) { if($image != '.' && $image != '..') { $ext = explode('.', $image); if(in_array(strtolower($ext[1]), $extensions)) // sprawdzamy rozszerzenie $images[] = $image; } } return $images; } // funkcja pobiera opisy function get_desc($dir) { // otwieramy plik z opisami $file = 'images.txt'; if(file_exists($dir.$file)) { $dp = fopen($dir.$file, 'r'); while(!feof($dp)) { $desc = fgets($dp); // zczytujemy linijke z opisem $desc_exp[] = explode('|',$desc); // rozbijamy z formatu: obrazek.jpg|jakis opis } fclose($dp); // zamykamy plik return $desc_exp; // zwracamy tablice } else die('Stworz plik: "images.txt" w katalogu: '.$dir.''); } if(isset($_GET['dir'])) // sprawdzamy czy ustawiono zmienna $_GET { if(is_dir($_GET['dir'])) // sprawdzamy czy istnieje katalog { $dir = $_GET['dir'].'/'; // katalog z fotkami $images = get_images($dir); // pobieramy do zmiennej nazwy obrazkow $descriptions = get_desc($dir); // pobieramy do zmiennej opisy $col = 4; // ilosc kolumn obrazkow // sprawdzamy czy tablica zawiera jakies nazwy obrazkow if(count($images) == 0) die('Nie znaleziono plikow graficznych'); // wyswietlamy wszystko echo ''; foreach($images as $img) { echo ''; } } echo '
'.$dir.'
'; foreach($descriptions as $desc) { if($desc[0]==$img) echo $desc[1]; else echo ' '; } echo '
'; $i++; if($i==$col) // jesli $i = liczbie kolumn, tworzymy nowy wiersz { $i=0; echo '
'; } else echo 'Katalog nie istnieje'; } else show_img_folders(); // pokazujemy katalogi ob_flush(); ?>
Próbowałem podać na stały adres do folderu z obrazkami, ale to nic nie dało
Męczę się z tym już chyba z 2 tygodnie, przeszukałem już chyba całe forum i nic nie znalazłem i BARDZO proszę o pomoc.
Pozdrawiam