We are in the process of migrating this forum. A new space will be available soon. We are sorry for the inconvenience.

Problem usuwania wpisów w bazie danych


Maverick
21-04-2006, 09:09
OMG... zarzuc tutaj kod formularza ktorym wysylasz dane... to Ci juz napiszemy... ps. polecam poczytac o $_GET i $_POST bo wydaje mi sie ze w ogole nie rozumiesz istoty tego.

Shou
20-04-2006, 21:41
A co z tym nieszczęsnym usuwaniem z bazy?:-(
Pomoże ktoś?

szczeles
20-04-2006, 21:35
$_GET, już pisałem :O

Shou
20-04-2006, 18:48
Kod z dodawaniem do bazy danych. Też nie działa:-(

mysql_connect("adres bazy", "baza", "haslo")
or
die("Brak połączenia z serwerem MySQL!");

mysql_select_db("baza")
or
die("Brak połączenia z bazą danych!");

if ($co == 'dodaj')
{
if ($zespol && $plyta && $czas && $pojemnosc && $nr_dysku)
{
$query = "INSERT INTO tabela (id_mp3 ,zespol, plyta, czas, pojemnosc, nr_dysku, uwagi) VALUES('', '$zespol', '$plyta', '$czas', '$pojemnosc', '$nr_dysku', '$uwagi');";
}
else
{
print("Błąd podczas wprowadzania danych do bazy danych!");
}
}
else
{
print("Błąd podczas dodawania rekordów do bazy danych!");
}

$wynik = mysql_query("SELECT * FROM tabela;")
or
die("Błąd w zapytaniu!");

print("");
print("");
while ($rekord = mysql_fetch_array($wynik))
{
$id = $rekord[0];
$zespol = $rekord[1];
$plyta = $rekord[2];
$czas = $rekord[3];
$pojemnosc = $rekord[4];
$nr_dysku = $rekord[5];
$uwagi = $rekord[6];

print("");
}
print("
id_mp3zespolplytaczaspojemnoscnr_dyskuuwagi
$zespol$plyta$czas$pojemnosc$nr_dysku$uwagiSkasuj
");
?>

Maverick
20-04-2006, 08:14
Zarzuc tutaj kod formularza ktorym wysylasz dane.

Shou
18-04-2006, 22:19
Cytat Napisał szczeles
if($co == 'skasuj') -> if($_GET['co'] == 'skasuj') :>
Niestety to też nie pomogło:-(
Może ma ktoś inny pomysł jak całe usuwanie z bazy zrealizować w prosty sposób?

szczeles
18-04-2006, 18:51
if($co == 'skasuj') -> if($_GET['co'] == 'skasuj') :>

Shou
18-04-2006, 15:20
Poprawiłem metodę $_GET ale po naciśnięciu odnośnika skasuj przeładowywuje się tylko strona a nic sie nie usuwa z bazy:-(
Nie wyskakują żadne błędy.
Gdzie jeszcze może być błąd?
Może przeoczyłem gdzieś coś drobnego i trudno zindentyfikować przyczynę takiego błędu:-/

mysql_connect("mysql.60free.ovh.org", "nazwa_bazy", "haslo")
or
die("Brak połączenia z serwerem MySQL!");

mysql_select_db("nazwa_bazy")
or
die("Brak połączenia z bazą danych!");

if($co == 'skasuj')
{
$wynik = mysql_query("DELETE FROM 'mp3' WHERE 'id_mp3' = '".$_GET['id']."';");
}

$wynik = mysql_query("SELECT * FROM nazwa_tabeli;")
or
die("Błąd w zapytaniu!");

print("");
print("");
while($rekord = mysql_fetch_array($wynik))
{
$id = $rekord[0];
$zespol = $rekord[1];
$plyta = $rekord[2];
$czas = $rekord[3];
$pojemnosc = $rekord[4];
$nr_dysku = $rekord[5];
$uwagi = $rekord[6];

print("");
}
print("
id_mzespolplytaczaspojemnoscnr_dyskuuwagi
$zespol$plyta$czas$pojemnosc$nr_dysku$uwagi
skasuj
");
?>

szczeles
18-04-2006, 13:16
Cytat Napisał Shou
Wpisywałem to jak trzeba ale nie działa dalej...
Może ktoś ma jakiś pomysł jeszcze?

Prawdopodobnie coś źle pisze... Może ktoś mi pokazać jak to wpisać an powyższym przykładzie?
Pewnie tak :<

Napisz:
Kod PHP:
$wynik mysql_query("DELETE FROM mp3 WHERE id_mp3 = '".$_GET['id']."'");
<
a href=\"usun.php?co=skasuj&id=".$_GET['id']."\">skasuj 

Shou
18-04-2006, 13:13
Jakkolwiem bym nie użył $_GET['zmienna'] to ciągle jest jakiś błąd:-(
Może je wpisuje w nieodpowiednich miejscach albo nie wiem:-/
W tych linijkach mam to zastosować jak rozumiem:
$wynik = mysql_query("DELETE FROM mp3 WHERE id_mp3 = '$id';");
skasuj

Wpisywałem to jak trzeba ale nie działa dalej...
Może ktoś ma jakiś pomysł jeszcze?

Prawdopodobnie coś źle pisze... Może ktoś mi pokazać jak to wpisać an powyższym przykładzie?

Maverick
17-04-2006, 15:03
Cytat Napisał szczeles
Sorki :P nie wiedzialem Moj blad :P Przywiazalem sie po prostu do echo...

szczeles
17-04-2006, 14:01
Cytat Napisał Shou
A czy gdzieś muszę zaimplementować jeszcze rodzaj używanej metody (np. $_GET)?
Jeśli tak to proszę o pomoc we wskazaniu miejsca gdzie to mam dopisać, bo prubowałem kilka możliwych sposobów ale mi nie wyszło nic:-(
$zmienna -> $_GET['zmienna'] :>

Zapraszam na google i do manuala :>

Shou
17-04-2006, 13:02
A czy gdzieś muszę zaimplementować jeszcze rodzaj używanej metody (np. $_GET)?
Jeśli tak to proszę o pomoc we wskazaniu miejsca gdzie to mam dopisać, bo prubowałem kilka możliwych sposobów ale mi nie wyszło nic:-(

szczeles
16-04-2006, 22:55
Cytat Napisał Maverick
Po drugie... uzywasz $_POST albo $_GET do odczytu $id??
Na oko o to wlasnie chodzi ;>

Po pierwsze... w print nie odczytasz zmiennych... przynajmniej tak mi sie wydaje. Uzywaj ECHO.
kekeke, dzis nie 1 kwietnia :>
http://www.faqts.com/knowledge_base/...l/aid/1/fid/40 :>

Maverick
16-04-2006, 15:31
Po drugie... uzywasz $_POST albo $_GET do odczytu $id??

Po pierwsze... w print nie odczytasz zmiennych... przynajmniej tak mi sie wydaje. Uzywaj ECHO.

Shou
16-04-2006, 14:46
Mam problem z usuwaniem wpisów w bazie danych.
Poniżej zamieszczam kod któego używam do tej orepacji.
Proszę o pomoc, nie mam już pojęcia co tam może być źle, a mistrzem w PHP to ja nie jestem.
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

KOD:
mysql_connect("mysql.60free.ovh.org", "nazwa_bazy", "haslo")
or
die("Brak połączenia z serwerem MySQL!");

mysql_select_db("nazwa_bazy")
or
die("Brak połączenia z bazą danych!");

if($co == 'skasuj')
{
$wynik = mysql_query("DELETE FROM nazwa_tabeli WHERE id_m = '$id';");
}

$wynik = mysql_query("SELECT * FROM nazwa_tabeli;")
or
die("Błąd w zapytaniu!");

print("");
print("");
while($rekord = mysql_fetch_array($wynik))
{
$id = $rekord[0];
$zespol = $rekord[1];
$plyta = $rekord[2];
$czas = $rekord[3];
$pojemnosc = $rekord[4];
$nr_dysku = $rekord[5];
$uwagi = $rekord[6];

print("");
}
print("
id_mzespolplytaczaspojemnoscnr_dyskuuwagi
$zespol$plyta$czas$pojemnosc$nr_dysku$uwagiSkasuj
");
?>