We are in the process of migrating this forum. A new space will be available soon. We are sorry for the inconvenience.

chmod 777


szczeles
25-03-2006, 19:41
Cytat Napisał IBI
owlno (..) dzialao
No prawie się udało ;-)

Na przyszłość - używaj tablic superglobalnych - skrypt będzie bezpieczniejszy ;-) I dane lepiej wyglądałyby przekazywane metodą POST (w formularzu dajesz method="post" i zmienną tresc zapisujesz jako $_POST['tresc'], itd ;-))

IBI
25-03-2006, 19:12
Witam.
Zle to ujalem, chodzi o to ze dosyc malo czasu mam dlatego tak wychodzi, ale ok bedzie owlno Panie psorze :d. Dzięki za pomoc, zadziałalo (nie dzialao pod dodaniu extract($_GET) z wzgledu na brak ; na koncu nie zauwazylem, niedopatrzylem. spoko gosc z Ciebie dzieki za porady.
/ IBI.

szczeles
25-03-2006, 17:44
Cytat Napisał IBI
Witam
Sorka za bledy dosyc szybko staram sie pisac, pliki nie istnieja powino samo utworzyc, wtym rzecz anie towrzy i zamiast wystwietklac cos w stylu brak postow wystweitla te daty itp
/ IBi
To pisz wolniej! :O Albo po napisaniu szybkim zmaz wsyztsko i napisz powoli jeszcze raz :O

Nie moge sie doczytac, co piszesz.
Komentarze sa dodane, pliki istnieja, nie zmieniles na $_GET w extract'cie? :O

IBI
25-03-2006, 17:28
Witam
Sorka za bledy dosyc szybko staram sie pisac, pliki nie istnieja powino samo utworzyc, wtym rzecz anie towrzy i zamiast wystwietklac cos w stylu brak postow wystweitla te daty itp
/ IBi

szczeles
25-03-2006, 17:13
No to gdzies to sie musi zapisac chyba? ;-)

Nie zauwazylem, ze uzywasz geta w formularzu, w takim razie zmien extract($_POST) na extract($_GET); i bedzie dzialac ;-)

"brak komentarzy" sie wyswietla, kiedy nie ma pliku, a pliki sa przeciez ;-)

I poprawiaj bledy w postach przed wyslaniem, bo ciezko sie czytac ;<>

IBI
25-03-2006, 16:58
Witam.
Teraz jest tak :
Kod PHP:
extract($_POST);
if(
strlen($ble)==0) {  
if(
strlen($imie)==0) { $name="Anonim,"; } else ($name="$imie,");
if(
strlen($email)==0) { $email=""; } else ($email="$email>");
$kom ereg_replace("\n"""$kom);
$kom ereg_replace("%0D%0A"""$kom);
$godzina date("H:i");
$dzien date("d");
$miesiac date("m");
$rok date("Y");
if (
$miesiac == 1) {$miesiac "stycznia";}
if (
$miesiac == 2) {$miesiac "lutego";}
if (
$miesiac == 3) {$miesiac "marca";}
if (
$miesiac == 4) {$miesiac "kwietnia";}
if (
$miesiac == 5) {$miesiac "maja";}
if (
$miesiac == 6) {$miesiac "czerwca";}
if (
$miesiac == 7) {$miesiac "lipca";}
if (
$miesiac == 8) {$miesiac "sierpnia";}
if (
$miesiac == 9) {$miesiac "wrze¶nia";}
if (
$miesiac == 10) {$miesiac "paĽdziernika";}
if (
$miesiac == 11) {$miesiac "listopada";}
if (
$miesiac == 12) {$miesiac "grudnia";}
$data "$godzina $dzien $miesiac $rok r.";
$plik $ID ".txt";
$file1=fopen($plik"a");
flock($file12);
fwrite($file1$data."\n");
fwrite($file1$name."\n");
fwrite($file1$email."\n");
fwrite($file1$topic."\n");
fwrite($file1$kom."\n");
flock($file13);
fclose($file1);
$file1=chmod("$ID.txt"0777);


mail("twoj@mail.pl""Komentarz""Użytkownik: $name, o adresie e-mail: $email, napisał komentarz pt. $topic, o tre¶ci: $kom. Miało to miejsce $data, w pliku tekstowym $ID.txt." );

}
?>
i nadal nie dziala, nie wiesz moze czemu wyswitla te daty i godziny skoro nie zahcowuje etgo wazdnym pliku (bo nie tworzy ich chcoiaz powinno??).
I ztego co zauwazylem i zrozumialem (bo moja zajomosc php jest dosyc podstaowa) to jezli nie ma pliku txt i danym id to powino wyswietlic tekst typu brak komentarzy. Jakbys mial jkais pomysl i nie byloby to problem to.....
/ IBI

szczeles
25-03-2006, 16:46
Daj przed pierwszym ifem (zaraz na początku pierwszej sekcji php).

Na localu masz pewnie w php.ini dyrektywe register_globals On, dlatego dziala ;-)

IBI
25-03-2006, 16:26
Witam.
Dzieki, moglbym prosic o jeszce ejdno info dokladnie gdzie bo z tego co mi sie wydaje tam sa dwa (skopjuj jak mozesz zdodanym) i mam pytanko czemu na kranslaku dziala atu nie, jak myslisz??
/ IBI

szczeles
25-03-2006, 15:35
Na początku skryptu walnij extract($_POST); i będzie ok ;-)

IBI
25-03-2006, 14:42
Witam.
Sory, no ale wiesz musze byc troszke zwariowany :d popatrz na tematyke strony. Mam pomysl podam kod skryptu (na kransalu na kompie dzialal bez zarzutów :d) :
Kod PHP:




Komentarze





if(strlen($ble)==0) {  
if(
strlen($imie)==0) { $name="Anonim,"; } else ($name="$imie,");
if(
strlen($email)==0) { $email=""; } else ($email="$email>");
$kom ereg_replace("\n"""$kom);
$kom ereg_replace("%0D%0A"""$kom);
$godzina date("H:i");
$dzien date("d");
$miesiac date("m");
$rok date("Y");
if (
$miesiac == 1) {$miesiac "stycznia";}
if (
$miesiac == 2) {$miesiac "lutego";}
if (
$miesiac == 3) {$miesiac "marca";}
if (
$miesiac == 4) {$miesiac "kwietnia";}
if (
$miesiac == 5) {$miesiac "maja";}
if (
$miesiac == 6) {$miesiac "czerwca";}
if (
$miesiac == 7) {$miesiac "lipca";} 
if (
$miesiac == 8) {$miesiac "sierpnia";}
if (
$miesiac == 9) {$miesiac "wrze¶nia";}
if (
$miesiac == 10) {$miesiac "paĽdziernika";}
if (
$miesiac == 11) {$miesiac "listopada";}
if (
$miesiac == 12) {$miesiac "grudnia";}
$data "$godzina $dzien $miesiac $rok r.";
$plik $ID ".txt";
$file1=fopen($plik"a");
flock($file12);
fwrite($file1$data."\n");
fwrite($file1$name."\n");
fwrite($file1$email."\n");
fwrite($file1$topic."\n");
fwrite($file1$kom."\n");
flock($file13);
fclose($file1);
$file1=chmod("$ID.txt"0777);


mail("twoj@mail.pl""Komentarz""Użytkownik: $name, o adresie e-mail: $email, napisał komentarz pt. $topic, o tre¶ci: $kom. Miało to miejsce $data, w pliku tekstowym $ID.txt." );


?>
if (file_exists("$ID.txt")) {

$file=fopen("$ID.txt""r");
while (!
feof($file)) {
 
$data=fgets($file200);
  if (
$data=="") break;
 
$name=fgets($file500);
  
$email=fgets($file500);
  
$topic=fgets($file500);
  
$kom=fgets($file50000000);
echo
"
 $topic
$email$name $data 

$kom
";
}
fclose($file);


 }else { echo(
"
Jak na razie nie ma komentarzy, zapraszamy do dodania swojego.
"
); }
?>

 
  

  
    
      Twój komentarz:
      
    
  
  

 


//  Author: Javafile.com - http://javafile.com
//  SimplytheBest.net has the permission to feature the script in its DHTML scripts and JavaScripts collection
//  Courtesy of SimplytheBest.net


echo("
TematTre¶ćNick:E-mail:

$ID>$ID>
");
?>
      
    
  
  
 




a tam gdzie chce umiescic odsylacz wrzucam :
Kod PHP:
<a href="http://www.poetica.ovh.org/koment/koment.php?ble=1&ID=zasypiajac" target="_blank"><span class="style6"><u>Komentuju>span>a
Skrypt Tworzy pliki textowe tzn powinien. ale nie tworzy zajrzyj an strone, w kategorii noname wejdz na kotrys tekst i zobacz "Komentuj: podaje wszedzie Anonim date i godzine. Jeszce jedna warzna sprawa mysle, skrypt nie tworzy plikow txt a ta date itp wstawia sam wszechmocny admien w pelni zepsolony zserwerem wie :d. Taka drobna sprawa i wszcedzie wyswietla te same wpisy :d (dotyczy tylko kategori noname, kami nie ma dodanych skryptow jeszcze).
/ IBI
szczeles
25-03-2006, 09:50
Cytat Napisał IBI
Witam.
Sa przechowywane wpliku, ale jezli jest na 755 to nie utworzy pliku .txt, apo drugie co mnie zdziwiolo dziala na 755 i wstawia jakeis dane, nie weim zkad, ale sa to dane typu data i an tym koneic kazde dodanie koneta to dodanie daty:d. Moze jakis admin mi pomoze??:P
/ IBI

-----
Edit :

Prosilbym o zainteresowanie postem. Adres strony : http://poetica.ovh.org/ . Jeden ztekstów noname, komentuj na koncu tekstu. Sprawdzie sami.
Strasznie dziwnie piszesz :<> Sprawdź, czy w pliku używasz tablic superglobalnych, może to jest przyczyną nie dodawania niczego, co wpisujesz w formularzu (na 99% tak jest, skoro tylko data się dodaje) ;-)

IBI
24-03-2006, 18:12
Witam.
Sa przechowywane wpliku, ale jezli jest na 755 to nie utworzy pliku .txt, apo drugie co mnie zdziwiolo dziala na 755 i wstawia jakeis dane, nie weim zkad, ale sa to dane typu data i an tym koneic kazde dodanie koneta to dodanie daty:d. Moze jakis admin mi pomoze??:P
/ IBI

-----
Edit :

Prosilbym o zainteresowanie postem. Adres strony : http://poetica.ovh.org/ . Jeden ztekstów noname, komentuj na koncu tekstu. Sprawdzie sami.

szczeles
24-03-2006, 15:48
Jeżeli dane przechowywane są nie w skrypcie, ale w jakimś innym pliku to bez problemu on pójdzie na 755 ;-)

IBI
24-03-2006, 15:06
Witam.
Jezli dubluje temat - przeprasza, przejzalem kilka i zaden z tych kotre dostrzeglem a dokladniej odpowiedzi nie usatysfakcjonowaly mnie.
Otoz sprawa wyglada tak :
Na swojej stronie mam system komentarzy, opatych na plikach .txt, folder komentarzy p plik .php odpowiadajacy za nie wymaga chmod 777, jak je zmienie na 777 poakzuje mi sie (dosyc znan juz ) stronka z bledem
-----
Witamy na stronie serwisu 60free firmy OVH.

Serwer napotkał błąd wewnętrzny i nie jest w stanie zrealizować twojego żądania.

Jeżeli jesteś właścicielem tego konta i szukasz informacji na temat probmemów z błędem wewnętrznym, zapraszamy na stronę http://60free.ovh.org/pl/support/ lub sprawdź czy:

- uprawnienia do uruchamianego zasobu '/p/o/e/poetica/www/koment/koment.php?ble=1&ID=zasypiajac' mają wartość 755,
- uprawnienia do katalogu mają wartość 755,
- w pliku '.htaccess' nie znajdują się nieprawidłowe wpisy
--------

Czy mzoliwe jest ustawinie chmod na 777, tak by wykonywalo skrypt. Bardzo by mi na tym zalezalo, przejazlem wiele darmowych hostingow i moge stwierdzic z cala penoscia ze, ovh.pl jeste najlpesyzm jaki znalzem.
Z gory dzieki, i sorka za klopto.
/ IBI