We are in the process of migrating this forum. A new space will be available soon. We are sorry for the inconvenience.

Znikające subdomeny - Problem z DNS ?


Ryrzy
16-10-2015, 07:01
Problem rozwiązany, udało mi się dodać w managerze ovh subdomeny do Second DNS przy VPS i teraz ładnie wszystko działa nie wiem dlaczego wczesniej to nie działało, ale już jest ok.
Dziękuję za pomoc

Ryrzy
13-10-2015, 07:30
Cytat Napisał mlodszy
Taki błąd, wskazuje że Twój główny DNS może nie odpowiadać. Powinieneś również zadbać o powiadamianie innych dnsów (sec, third) o fakcie zmian w strefie.

Kod:
zone "domain.pl" IN {
type master;
file "/etc/bind/zones/domain.pl.zone";
notify yes;
allow-transfer { 213.251.188.141; };
allow-query { any; };
};
http://www.zytrax.com/books/dns/ch7/...allow-transfer
http://www.zytrax.com/books/dns/ch7/xfer.html#notify
Dziękuję, poczytam i zastosuję się do porady. Napiszę jak coś się zmieni... lub nie

Co prawda wcześniej mialem podobnie ustawione, bo tak:
Kod:
zone "blog.modaco.pl" {
        type master;
        file "/home/xx/xx/xx/modaco.pl.db";
        notify yes;
        allow-transfer {  213.251.188.141; };
};
tak też mam domeny ustawione, jak wyżej i działają... ale spróbuję z allow-query { any; }; przy subdomenach jeszcze. Próbowałem też w panelu ovh dodać do VPSa subdomeny do second dns, niestety ownerchecka nie przejdzie to ;/
Pozdrawiam

mlodszy
12-10-2015, 22:53
Cytat Napisał Ryrzy
Witam,
Mam pewien problem z subdomenami na VPS OVH. Mianowiecie... znikają z sieci... raz działają raz nie, mimo nie ruszania niczego w konfiguracj DNS :| Co dziwne domeny działają poprawnie, mam ich kilka przypisanych do serwera i jest wszystko ok. Domyślam się że nie ma z nimi problemu z powodu Second DNS w paneli OVH, są one tam przypisane, a subdomeny nie.

Przykład konfiguracji subdomeny która "znika"

/etc/bind/named.conf
Kod:
zone "blog.modaco.pl" {
        type master;
        file "/home/xx/xx/xx/blog.modaco.pl.db";
/home/xx/xx/xx/blog.modaco.pl.db
Kod:
$ORIGIN blog.modaco.pl. <- dopisane dzisiaj na podstawie innych configów, które widziałem, wczesniej nie było tego
$TTL 14400
@    IN    SOA    vps194511.ovh.net.    root.blog.modaco.pl. (
                                            2015101004
                                            7200
                                            3600
                                            1209600
                                            180 )

@       14400   IN      NS              vps194511.ovh.net.
@       14400   IN      NS              sdns2.ovh.net.
@       14400   IN      A               51.254.34.226
mail    14400   IN      A               51.254.34.226
www     14400   IN      A               51.254.34.226
pop     14400   IN      A               51.254.34.226
ftp     14400   IN      A               51.254.34.226
@       14400   IN      MX      10      mail.blog.modaco.pl.
@       14400   IN      TXT             "v=spf1 a mx ip4:51.254.34.226 ?all"
w momencie pisania posta znów działa:

Kod:
; <<>> DiG 9.8.4-rpz2+rl005.12-P1 <<>> blog.modaco.pl
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 18740
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 2, ADDITIONAL: 3

;; QUESTION SECTION:
;blog.modaco.pl.                        IN      A

;; ANSWER SECTION:
blog.modaco.pl.         14400   IN      A       51.254.34.226

;; AUTHORITY SECTION:
modaco.pl.              56794   IN      NS      sdns2.ovh.net.
modaco.pl.              56794   IN      NS      vps194511.ovh.net.

;; ADDITIONAL SECTION:
sdns2.ovh.net.          54338   IN      A       213.251.188.141
sdns2.ovh.net.          25892   IN      AAAA    2001:41d0:1:4a8d::1
vps194511.ovh.net.      77866   IN      A       51.254.34.226

;; Query time: 824 msec
;; SERVER: 213.186.33.99#53(213.186.33.99)
;; WHEN: Sat Oct 10 18:01:53 2015
;; MSG SIZE  rcvd: 159
przeglądałem ten dział i na ogół problem jest w ogóle z domenami/dns, u mnie tylko z subdomenami ;/

btw. niedawno instalowałem csf i webmina, ale port dns 53 jest otwarty więc chyba to nie to ;/
Taki błąd, wskazuje że Twój główny DNS może nie odpowiadać. Powinieneś również zadbać o powiadamianie innych dnsów (sec, third) o fakcie zmian w strefie.

Kod:
zone "domain.pl" IN {
type master;
file "/etc/bind/zones/domain.pl.zone";
notify yes;
allow-transfer { 213.251.188.141; };
allow-query { any; };
};
http://www.zytrax.com/books/dns/ch7/...allow-transfer
http://www.zytrax.com/books/dns/ch7/xfer.html#notify

Cytat Napisał lowohof
Witam, mógłbyś mi powiedzieć jak w ogóle udało Ci się podpiąć domenę pod VPS? U mnie ciągle błedy z DNS, w konfiguracji nie mogę nawet wpisać NS bo wyrzuca błąd. Bawię się już 3 dzień..
Brak jakichkolwiek danych które pomogłyby namierzyć problem. Podaj konfigurację, realnie domenę - można coś wtedy weryfikować, a nie zaśmiecasz temat.

lowohof
12-10-2015, 15:04
Witam, mógłbyś mi powiedzieć jak w ogóle udało Ci się podpiąć domenę pod VPS? U mnie ciągle błedy z DNS, w konfiguracji nie mogę nawet wpisać NS bo wyrzuca błąd. Bawię się już 3 dzień..

Ryrzy
10-10-2015, 17:05
Witam,
Mam pewien problem z subdomenami na VPS OVH. Mianowiecie... znikają z sieci... raz działają raz nie, mimo nie ruszania niczego w konfiguracj DNS :| Co dziwne domeny działają poprawnie, mam ich kilka przypisanych do serwera i jest wszystko ok. Domyślam się że nie ma z nimi problemu z powodu Second DNS w paneli OVH, są one tam przypisane, a subdomeny nie.

Przykład konfiguracji subdomeny która "znika"

/etc/bind/named.conf
Kod:
zone "blog.modaco.pl" {
        type master;
        file "/home/xx/xx/xx/blog.modaco.pl.db";
/home/xx/xx/xx/blog.modaco.pl.db
Kod:
$ORIGIN blog.modaco.pl. <- dopisane dzisiaj na podstawie innych configów, które widziałem, wczesniej nie było tego
$TTL 14400
@    IN    SOA    vps194511.ovh.net.    root.blog.modaco.pl. (
                                            2015101004
                                            7200
                                            3600
                                            1209600
                                            180 )

@       14400   IN      NS              vps194511.ovh.net.
@       14400   IN      NS              sdns2.ovh.net.
@       14400   IN      A               51.254.34.226
mail    14400   IN      A               51.254.34.226
www     14400   IN      A               51.254.34.226
pop     14400   IN      A               51.254.34.226
ftp     14400   IN      A               51.254.34.226
@       14400   IN      MX      10      mail.blog.modaco.pl.
@       14400   IN      TXT             "v=spf1 a mx ip4:51.254.34.226 ?all"
w momencie pisania posta znów działa:

Kod:
; <<>> DiG 9.8.4-rpz2+rl005.12-P1 <<>> blog.modaco.pl
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 18740
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 2, ADDITIONAL: 3

;; QUESTION SECTION:
;blog.modaco.pl.                        IN      A

;; ANSWER SECTION:
blog.modaco.pl.         14400   IN      A       51.254.34.226

;; AUTHORITY SECTION:
modaco.pl.              56794   IN      NS      sdns2.ovh.net.
modaco.pl.              56794   IN      NS      vps194511.ovh.net.

;; ADDITIONAL SECTION:
sdns2.ovh.net.          54338   IN      A       213.251.188.141
sdns2.ovh.net.          25892   IN      AAAA    2001:41d0:1:4a8d::1
vps194511.ovh.net.      77866   IN      A       51.254.34.226

;; Query time: 824 msec
;; SERVER: 213.186.33.99#53(213.186.33.99)
;; WHEN: Sat Oct 10 18:01:53 2015
;; MSG SIZE  rcvd: 159
przeglądałem ten dział i na ogół problem jest w ogóle z domenami/dns, u mnie tylko z subdomenami ;/

btw. niedawno instalowałem csf i webmina, ale port dns 53 jest otwarty więc chyba to nie to ;/