OVH Community, your new community space.

httpd: page allocation failure: order:1, mode:0x20


Spacedust
29-12-2012, 15:38
Cytat Napisał victor
U mnie testowali wszystko przez 14 godzin, dwukrotnie (w hetznerze) i powiedzieli że wszystko jest ok. A na nowym serwerze czy innych z dokładnie tym samym oprogramowaniem (1:1) nie było problemu. Skompiluj sam najnowsza wersje kernela i sprawdz. Ciesz się ze mozesz zapewne wydobyc configa uzytego w twoim kernelu, a nie tak jak kiedys strzelac i próbowac

cp /proc/config.gz config.gz
gunzip config.gz
mv config .config
U mnie też w Hetnerze. Może to mieć jakiś związek ze sprzętem. Używam Varnisha przed Apache i momentalnie, gdy Apache jest niedostępny pokazuje się błąd mimo, że mam wszystkie timeouty mocno podniesione. Czy jest jakaś opcja, aby Varnish poczekał pare sekund zanim Apache zacznie odpowiadać ?

victor
29-12-2012, 15:33
U mnie testowali wszystko przez 14 godzin, dwukrotnie (w hetznerze) i powiedzieli że wszystko jest ok. A na nowym serwerze czy innych z dokładnie tym samym oprogramowaniem (1:1) nie było problemu. Skompiluj sam najnowsza wersje kernela i sprawdz. Ciesz się ze mozesz zapewne wydobyc configa uzytego w twoim kernelu, a nie tak jak kiedys strzelac i próbowac

cp /proc/config.gz config.gz
gunzip config.gz
mv config .config

Spacedust
29-12-2012, 15:32
Cytat Napisał victor
Ja miałem podobną jazdę jak kiedyś dostałem nowy serwer i najwyraźniej płyta lub procek był popsuty (głównie httpd aczkolwiek nie tylko sie crashował). bywało np. ze sama kompilacja kernela wykonana kilkukrotnie zwracała błąd crc. Nie chcieli oczywiście nic w tej sprawie zrobić i straciłem kilaset złotych i miałem mnóstwo problemów. Tyle że ja to miałem na wszystkich możliwych wersjach kernala włącznie z najnowszymi.
U mnie testowali ostatnio RAM przez 6 godzin w nocy i nic nie stwierdzili. Sprzęt mam od roku, ale dopiero od niedawna coś takiego się dzieje. Nie mogę już wrócić do normalnego kernela, bo ten z kolei nie współpracuje dobrze z ext4 i cały system plików się co kilka dni psuł.

victor
29-12-2012, 15:15
Ja miałem podobną jazdę jak kiedyś dostałem nowy serwer i najwyraźniej płyta lub procek był popsuty (głównie httpd aczkolwiek nie tylko sie crashował). bywało np. ze sama kompilacja kernela wykonana kilkukrotnie zwracała błąd crc. Nie chcieli oczywiście nic w tej sprawie zrobić i straciłem kilaset złotych i miałem mnóstwo problemów. Tyle że ja to miałem na wszystkich możliwych wersjach kernala włącznie z najnowszymi.

Spacedust
28-12-2012, 16:21
Od czasu aktualizacji kernela z domyślnego CentOS'a na 3.0.57 w dmesg pojawiają się takie błędy:

httpd: page allocation failure: order:1, mode:0x20
Pid: 13272, comm: httpd Not tainted 3.0.57-1.el5.elrepo #1
Call Trace:
[] ? warn_alloc_failed+0x132/0x153
[] ? get_page_from_freelist+0x19c/0x1ce
[] ? wake_all_kswapd+0x4d/0x66
[] ? __alloc_pages_slowpath+0x325/0x345
[] ? get_page_from_freelist+0x19c/0x1ce
[] ? __alloc_pages_nodemask+0xd0/0x10b
[] ? __alloc_pages+0x10/0x12
[] ? alloc_pages_exact_node+0x23/0x28
[] ? kmem_getpages+0x39/0xdc
[] ? fallback_alloc+0x144/0x1d2
[] ? ____cache_alloc_node+0x123/0x136
[] ? kmem_cache_alloc+0x7f/0xd3
[] ? sk_prot_alloc+0x3b/0xe2
[] ? sk_clone+0x24/0x238
[] ? inet_csk_clone+0x16/0x9c
[] ? tcp_create_openreq_child+0x2a/0x3a5
[] ? tcp_v4_syn_recv_sock+0x41/0x1c8
[] ? tcp_check_req+0x210/0x2a3
[] ? inet_csk_search_req+0x3c/0x9e
[] ? tcp_v4_hnd_req+0x61/0xe2
[] ? tcp_v4_do_rcv+0x90/0x124
[] ? tcp_v4_rcv+0x1f6/0x382
[] ? ip_local_deliver_finish+0xdb/0x152
[] ? ip_local_deliver+0x5d/0x5d
[] ? NF_HOOK_THRESH+0x2f/0x36
[] ? rcu_read_unlock+0xe/0x10
[] ? NF_HOOK+0x1d/0x1f
[] ? ip_rcv+0x1dc/0x1dc
[] ? ip_local_deliver+0x54/0x5d
[] ? dst_input+0x1c/0x20
[] ? ip_rcv+0x1dc/0x1dc
[] ? ip_rcv_finish+0x1be/0x1d6
[] ? ip_rcv+0x1dc/0x1dc
[] ? NF_HOOK_THRESH+0x2f/0x36
[] ? NF_HOOK+0x1d/0x1f
[] ? ip_rcv+0x1ae/0x1dc
[] ? __netif_receive_skb+0x2a9/0x2e3
[] ? process_backlog+0x62/0x130
[] ? net_rx_action+0x91/0x144
[] ? __do_softirq+0xa7/0x145
[] ? call_softirq+0x1c/0x30
[] ? do_softirq+0x46/0x86
[] ? _local_bh_enable_ip+0x7f/0xa7
[] ? local_bh_enable_ip+0xe/0x10
[] ? __raw_spin_unlock_bh+0x24/0x26
[] ? _raw_spin_unlock_bh+0xe/0x10
[] ? spin_unlock_bh+0xe/0x10
[] ? release_sock+0x5b/0x60
[] ? inet_stream_connect+0x14b/0x193
[] ? sys_connect+0x96/0xd6
[] ? spin_unlock+0xe/0x10
[] ? setfl+0x110/0x127
[] ? do_fcntl+0x15e/0x207
[] ? sys_fcntl+0x7b/0x8b
[] ? system_call_fastpath+0x16/0x1b
Testowałem różne sterowniki do karty sieciowej i wersje Apache, ale ciągle to samo.