OVH Community, your new community space.

szpilki loadavg począwszy od kernela >3.2.23


victor
03-11-2012, 21:40
https://lkml.org/lkml/2012/7/1/27

wygląda na to że trzeba po każdej zmianie czasu przez /usr/bin/rdate (np. sychronizacja z ntp) wywołać date -s "$(LC_ALL=C date)"
Zobaczymy jak będzie teraz.

edit: bez zmian, nadal źle

victor
03-11-2012, 14:24
Nie związane z cronem czy schedulerami.
Wyśledziłem problem do kernela 3.2.24 (i wszystkich następnych łącznie z najnowszymi). W tej wersji jak widzę zrobili fix-a do leap seconds. Wygląda na to że fix przy okazji coś popsuł. Coś nie współgra z pozostałymi plikami dystrybucji (centos 5.2). Tylko z czym nie współgra, co trzeba by w systemie zaktualizować? Otworzyłem buga w bugtrackerze kernela, ale jakoś wątpie czy to pomoże

WMP
31-10-2012, 11:08
To nie mój problem Pewnie jest to CFQ bo jest domyślny.

dzimi
31-10-2012, 10:52
Cytat Napisał WMP
dzimi, było by to dobre spostrzeżenie gdyby nei fakt że load skacz eo pełnych godzinach.
cron? Ja bym szukał problemu z IO schedulerem jednak. Zapewne masz cfq?

WMP
31-10-2012, 10:21
dzimi, było by to dobre spostrzeżenie gdyby nei fakt że load skacz eo pełnych godzinach.

dzimi
31-10-2012, 09:37
jaki macie IO scheduler? myślę, że zmiana schedulera powinna rozwiązać problem

mario1973
31-10-2012, 08:45
a nie jest to związane z błędem jaki zaczął się także pojawiać w messagess :

kernel: mdadm: sending ioctl 1261 to a partition!

przynajmniej u mnie jest i z tego co czytałem u innych także.

M

WMP
29-10-2012, 19:59
mikel, racja. Może to jakis crontab?

mikel
29-10-2012, 18:19
Od strony kernela nie pomogę ale od strony wykresu takie spostrzeżenie, że leci ci to głównie o pełnych godzinach ... ja bym się pierwszej chwili zastanowił co takiego wtedy się uruchamia.

victor
29-10-2012, 13:56
Cytat Napisał WMP
Software RAID masz? Wydaje mi się że to problem z IO
jest sw raid, ale to nie io (40%usr 40%sys, io normalnie), plus jak mówiłem na kernelu <= 2.2.23 nie ma takich rzeczy. W sumie nic złego sie przez to nie dzieje ale...

WMP
28-10-2012, 16:57
Software RAID masz? Wydaje mi się że to problem z IO

victor
28-10-2012, 15:08


Co kilka godzin występują jak widać szpilki obciązenia, które skłądają się tak z 40% sys 40% usr, loadavg skacze z 0,2 do 35 i natychmiast pozniej sobie spada swobodnie.
Tego problemu nie mam używając kernela 3.2.23. Natomiast następny który próbowałem to 3.2.27 - jest już problem. Tak samo w najświeższym aktualnie 3.4.x i 3.6.x. Dawno temu ten problem zauwazyłęm ale pomyslałem ze jak zwykle cos popsuli i naprawią, ale jak widać nie robią tego. Problem ten mam na wielu serwerach (testowałem na 5) jesli odpale kernela starszego niż 3.2.23, a jak zmienie na takowy problemu nie ma.