We are in the process of migrating this forum. A new space will be available soon. We are sorry for the inconvenience.

Problem przy podpinaniu domeny.


Kuzdo
03-02-2012, 12:27
[PROBLEM ROZWIĄZANY]
Witam,

Mam problem ze swoją domeną. Na jednym koncie OVH mam swoją domenę, którą podpinam pod serwer dedykowany kimsufi. Strefa SOA na kimsufi jest ustawiona tak:



dig @ksXXXXXX.kimsufi.com moja.domena ANY
Kod:
; <<>> DiG 9.7.3 <<>> @ksXXXXXX.kimsufi.com moja.domena ANY
; (1 server found)
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: SERVFAIL, id: 45170
;; flags: qr rd; QUERY: 1, ANSWER: 0, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0
;; WARNING: recursion requested but not available

;; QUESTION SECTION:
;moja.domena.                     IN      ANY

;; Query time: 0 msec
;; SERVER: XXX.XXX.XXX.XXX#53(XXX.XXX.XXX.XXX)
;; WHEN: Fri Feb  3 12:24:38 2012
;; MSG SIZE  rcvd: 27
dig @ns.kimsufi.com moja.domena ANY
Kod:
; <<>> DiG 9.7.3 <<>> @ns.kimsufi.com moja.domena ANY
; (2 servers found)
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: SERVFAIL, id: 63482
;; flags: qr rd; QUERY: 1, ANSWER: 0, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0
;; WARNING: recursion requested but not available

;; QUESTION SECTION:
;moja.domena.                     IN      ANY

;; Query time: 4 msec
;; SERVER: 213.186.33.199#53(213.186.33.199)
;; WHEN: Fri Feb  3 12:24:01 2012
;; MSG SIZE  rcvd: 27
I netstat:
Kod:
tcp        0      0 XXX.XXX.XXX.XXX:53         0.0.0.0:*               LISTEN      31997/named
tcp        0      0 127.0.0.1:53            0.0.0.0:*               LISTEN      31997/named
tcp        0      0 127.0.0.1:953           0.0.0.0:*               LISTEN      31997/named
tcp6       0      0 :::53                   :::*                    LISTEN      31997/named
tcp6       0      0 ::1:953                 :::*                    LISTEN      31997/named
Domena nie jest nadal osiągalna i nie wiem co robić ;(


EDIT: Problem rozwiązany. Dodałem do strefy wpis:
Kod:
@ IN NS ns.kimsufi.com.
I domena od razu zaczęła działać (ofc. po restarcie binda).

Nie wiem dlaczego, ponieważ taki wpis już miałem kilka linijek niżej, ale po tym zaczęła działać.