witam,
mieliśmy postawiony system z komponentem SOBI PRO na wirtualnym serwerze KEI i wszystko działało. Okazało się, że baza firm urosła do takiej objętości (ponad 80 MB), że na wirtualnym serwerze strona "stała". Zapisywanie nowej firmy bądź edycja już wpisanej trwała ponad 4 minuty :-( Przenieśliśmy więc stronę na serwer dedykowany w OVH (serwer z dystrybucją Debian 6.0 (Squeeze) 64 bit). Serwer przygotowała firma IONIC. Niestety, po przeniesieniu serwisu pojawiły się 2 problemy:
1) nie można obejrzeć od strony admina już dokonanych wpisów klikając na "Wszystkie wpisy". Pojawia się komunikat:
Błąd serwera
W witrynie wystąpił błąd podczas pobierania strony
http://portal-firma.pl/administrator....entries&pid=1. Może być ona wyłączona na potrzeby konserwacji lub nieprawidłowo skonfigurowana.
Oto kilka propozycji:
Ponownie załaduj tę stronę internetową później.
Błąd HTTP 500 (Internal Server Error): Napotkano nieoczekiwaną sytuację przy próbie zrealizowania żądania przez serwer.
2) nie można dopisać nowej firmy ze strony internetowej od frontu (od admina można) - po zatwierdzeniu zapisu nowej firmy pojawia się komunikat:
500 - Nie można zapisać do pliku /tmp/edit/2011-10-18_22-10-42_85-221-175-109/post.var
Ilość Logów błędów jest spora, ale nie jesteśmy w stanie sobie z tym poradzić. To nas przerasta. Poza tym klikając na "Sprawdzenie systemu" SOBI PRO przy wszystkich funkcjach pojawia się komunikat "Zbyt długi czas oczekiwania na odpowiedź. Pomijam". Podejrzewam, ze problemy wynikają z niewłaściwej konfiguracji dedyka. Firma IONIC cieszy się dobrymi opiniami, a ja nie bardzo potrafię wyszczegółowić niezbędne parametry serwera. Na opisany powyższy problem z niemożnością przeprowadzenia sprawdzenia systemu firma odpisała mi, że:
"a tp zapewne dlatego, że nie zostawiliśmy luk w zabezpieczeniach serwera a Pana joomla używa jednej z archaicznych i niebezpiecznych dla serwera www / systemu plików funkcji php. Jak Pan mi ją poda chętnie ją odblokuję (na Pana ryzyko oczywiście). "
Dziwne jest to, że od frontu katalog SOB PRO działa, wyszukiwarka prezentuje firmy itd.
Nie możemy sobie z tym poradzić :-( Potrzebuję pomocy w zdiagnozowaniu i naprawieniu tego problemu oraz takiego ustawienia serwera dedykowanego, żeby odzyskać pełną funkcjonalność SOBI. Zainteresowanych proszę o kontakt. Czekam na oferty.
Pozdrawiam
Groover