We are in the process of migrating this forum. A new space will be available soon. We are sorry for the inconvenience.

DNS i VHOST


Pik-Pok
29-04-2011, 12:00
no cos jednak nei tak skonfigurowales:
Kod:
danny@deb:~$ dig -t NS sympozjum.edu.pl

; <<>> DiG 9.6-ESV-R1 <<>> -t NS sympozjum.edu.pl
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 41510
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:
;sympozjum.edu.pl.		IN	NS

;; ANSWER SECTION:
sympozjum.edu.pl.	38400	IN	NS	sdns2.ovh.net.

;; Query time: 123 msec
;; SERVER: 9.64.162.21#53(9.64.162.21)
;; WHEN: Fri Apr 29 12:16:16 2011
;; MSG SIZE  rcvd: 61

danny@deb:~$
po zmianie seriala przeladowales serwer DNS?

piotrsiedlak
29-04-2011, 09:11
no i wczoraj udalo mi sie jakos zmienic ten serial i dzialalo dzis zmienialem w domenie zmienilem serial i znowu klapa...
// naprawione

ale teraz inny błąd:
ERROR: One or more of the nameservers listed at the parent servers are not listed as NS records at your nameservers. The problem NS records are:
r36080.ovh.net
This is listed as an ERROR because there are some cases where nasty problems can occur (if the TTLs vary from the NS records at the root servers and the NS records point to your own domain, for example).


z Tym nie mam pojecia juz co zrobić

no4b
28-04-2011, 21:43
Przecież kolega wyżej napisał dokładnie gdzie jest błąd. Czego nie rozumiesz?

piotrsiedlak
28-04-2011, 19:41
To jak w takim razie to ustawić i co zmienic?

Mruczek
28-04-2011, 19:22
Cytat Napisał piotrsiedlak
poczytalem sporo.... i dalej nie wiem o co chodzi wg mnie ustawienia sa ok...
Sprawdź sobie konfigurację stref poprzez stronę intodns.com i zobaczysz taki błąd:

NSs have same SOA serial Looks like your nameservers do not agree on the SOA serial. Ths SOA records as reported by your nameservers:
213.251.188.141 -> 2011042502
46.105.40.135 -> 1303830724
This can cause some serious problems that is why you should fix this asap

Masz rozjechane strefy na serwerach DNS.

piotrsiedlak
28-04-2011, 15:02
poczytalem sporo.... i dalej nie wiem o co chodzi wg mnie ustawienia sa ok...

no4b
28-04-2011, 12:40
Masz rozjazd między primary a secondary DNS. Poczytaj o SOA.

piotrsiedlak
28-04-2011, 12:18
Witam no i problem występuje cały czas raz domena działa a raz nie... a już dość długo minęło...

piotrsiedlak
26-04-2011, 19:39
I teraz znowu crm.sympozjum.edu.pl nie działa.... a działało... raz mu się chce działać raz nie... juz nie wiem o co chodzi...

zmienilem troche configi:

vhost:
Kod:

    ServerAdmin piotrsiedlak@sympozjum.edu.pl
    DocumentRoot /home/sympozjum.edu.pl/public_html
    ServerName sympozjum.edu.pl


    ServerAdmin piotrsiedlak@sympozjum.edu.pl
    DocumentRoot /home/crm.sympozjum.edu.pl/public_html
    ServerName crm.sympozjum.edu.pl
Bind:
Kod:
$ttl 38400
sympozjum.edu.pl.	IN	SOA	r36080.ovh.net. piotrsiedlak.sympozjum.edu.pl. (
			1303830724
			10800
			3600
			604800
			38400 )
sympozjum.edu.pl.	IN	NS	r36080.ovh.net.

@       IN MX   1 aspmx.l.google.com.
@       IN MX   3 alt1.aspmx.l.google.com.
@       IN MX   3 alt2.aspmx.l.google.com.
@       IN MX   5 aspmx2.googlemail.com.
@       IN MX   5 aspmx3.googlemail.com.
@       IN MX   5 aspmx4.googlemail.com.
@       IN MX   5 aspmx5.googlemail.com.

@       IN A               46.105.40.135
*.sympozjum.edu.pl.    IN      A               46.105.40.135
sympozjum.edu.pl.    IN      TXT               v=spf1 include:_spf.google.com ~all
www     IN A               46.105.40.135
google151f1805acce9bcf IN CNAME   google.com.
ftp     IN CNAME           sympozjum.edu.pl.
crm	IN A               46.105.40.135
imap	IN A	           74.125.91.109
smtp	IN A		   74.125.43.109
pop	IN A		   74.125.43.109

no4b
26-04-2011, 10:54
www.sympozium nie widać w configu więc pokazuje default. Na niektórych komputerach może nie pokazywać. Zmiany w DNS trwają. Cierpliwości.

piotrsiedlak
26-04-2011, 10:15
teraz działa ale nie wiem jakim cudem a chwile wczesniej nie działało... ;/

ale np www.sympozjum.edu.pl pokazuje troszke dziwna strone...

A teraz jest jeszcze ciekawsza sytuacja... na paru komputerach działa a na paru nie...

no4b
26-04-2011, 10:08
Ale co nie działa? Wszedłem na crm.sympozjum.edu.pl i pokazała mi się strona logowania do systemu sympozjum.

piotrsiedlak
26-04-2011, 09:46
DNS i vhost, nie działają subdomeny
Witam.
Mam duży problem z poprawnym ustawieniem DNS i VHOST. Strony główne działają ale subdomeny niestety nie. Nie wiem do końca co źle ustawiam?

Strefa:
Kod:
$ttl 3600
$ORIGIN sympozjum.edu.pl.

sympozjum.edu.pl.	IN	SOA	r36080.ovh.net root.sympozjum.edu.pl. (
			20110429
			1200
			240
			2419200
			10800 )
@       IN      NS              sdns2.ovh.net.
@       IN      NS              r36080.ovh.net.

@       IN MX   1 aspmx.l.google.com.
@       IN MX   3 alt1.aspmx.l.google.com.
@       IN MX   3 alt2.aspmx.l.google.com.
@       IN MX   5 aspmx2.googlemail.com.
@       IN MX   5 aspmx3.googlemail.com.
@       IN MX   5 aspmx4.googlemail.com.
@       IN MX   5 aspmx5.googlemail.com.

@       IN A               94.23.38.169
www     IN A               94.23.38.169
ftp     IN CNAME           sympozjum.edu.pl.
imap	IN A		74.125.91.109
smtp	IN A		74.125.43.109
pop     IN A		74.125.43.109
server	IN A		83.0.157.202
crm	IN A            94.23.38.169
VHOST:
Kod:

DocumentRoot /home/sympozjum.edu.pl/public_html

allow from all
Options +Indexes



DocumentRoot "/home/sympozee.pl/public_html"

allow from all
Options +Indexes



DocumentRoot "/home/crm.sympozjum.edu.pl/public_html"

allow from all
Options +Indexes


Proszę o pomoc w konfiguracji bo próbuję już dość długo i nic z tego nie wychodzi.