We are in the process of migrating this forum. A new space will be available soon. We are sorry for the inconvenience.

Błąd w php imysql


slawqo
23-01-2011, 00:07
Sprawdź czy twoje zapytanie jest poprawne. Czy konieczne jest deklarowanie zmiennej $querry z nawiasami? Po drugie czy instrukcja 'or die() jest konieczna przy deklaracji stringa $querry? Chyba raczej powinieneś podać tą instrukcję przy wysłaniu zapytania do bazy czyli w miejscu:
$result = mysql_query($query) or die();

Acha i jeszcze ja w funkcji mysql_querry() podawałem zawsze jako drugi parametr uchwyt do bazy czyli w twoim przypadku $linkID. Nie jest to chyba konieczne, ale raczej warto dodać.

Niestety nie jestem doświadczonym programistą PHP (znam tylko jakieś podstawy) więc może ktoś mądrzejszy bardziej Ci pomoże.

pomier
22-01-2011, 22:58
witam wszystki nie znam się na tym za dobrze bo jestem grafikem ale walcze hehe. zpomoca kolegi zrobilem cos takiego
$linkID = mysql_connect($host, $user, $pass) or die("Nie mozna polaczyc z serwerem baz danych.");
mysql_select_db($database, $linkID) or die("Nie mozna znalesc bazy danych.");
//odczyt//
$query = ("SELECT galerie.g_nazwa, pod_galerie.pg_tytul, pod_galerie.pg_tresc, thumb, big FROM galerie, pod_galerie WHERE galerie.g_id=pod_galerie.g_id") or die("Błąd podczas wykonywania zapytania");
$result = mysql_query($query);
echo $return1='';
$tmp = "";
$tmp2 = "";
$counter = 0;
while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
if ($tmp2 != $row['g_nazwa']) {
if ($counter != 0) {
$return.='';
}
$tmp2 = $row['g_nazwa'];
}

if ($tmp != $row['g_nazwa']) {
$return.='';
$tmp = $row['g_nazwa'];
}

$return.='

';
$counter++;
if ($counter== mysql_num_rows($result)) {
$result.="
";
}

}
mysql_close($linkID);
$return.='
';
echo $return;
//koniec


ale wywala blad i nie moge go zlokalizowac

Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/pomier1/public_html/xml/imagegallery/content.php on line 16

prosye o jakđ pomoc