We are in the process of migrating this forum. A new space will be available soon. We are sorry for the inconvenience.

Domowy serwer - Access Point RT2400


tabi19
26-09-2010, 23:32
WPA Supplicant na lapku z Win XP zwraca:

Trying to associate with SSID 'grzechu'
Trying to associate with SSID 'grzechu'
CTRL-EVENT-SCAN-RESULTS
CTRL-EVENT-BSS-REMOVED 7 00:4f:62:17:84:8d
CTRL-EVENT-SCAN-RESULTS
CTRL-EVENT-BSS-REMOVED 5 00:21:27:fb:d6:d9
CTRL-EVENT-SCAN-RESULTS
Trying to associate with SSID 'grzechu'
CTRL-EVENT-BSS-ADDED 8 00:0c:42:39:ad:f2
CTRL-EVENT-SCAN-RESULTS
Trying to associate with 00:80:c6:e8:a0:d4 (SSID='grzechu' freq=2427 MHz)
CTRL-EVENT-SCAN-RESULTS
Trying to associate with 00:80:c6:e8:a0:d4 (SSID='grzechu' freq=2427 MHz)
Authentication with 00:80:c6:e8:a0:d4 timed out.
Trying to associate with SSID 'grzechu'
Trying to associate with SSID 'grzechu'
Authentication with 00:00:00:00:00:00 timed out.
Trying to associate with SSID 'grzechu'
Authentication with 00:00:00:00:00:00 timed out.
Trying to associate with SSID 'grzechu'
"grzechu" to moja sieć ..

no4b
26-09-2010, 22:09
A logi z klienta?

tabi19
26-09-2010, 21:29
Autoryzacja MAC jest wyłączona, logi ogólnie milczą na ten temat .. Hostapd wykrywa, że jakaś sieć szuka połączenia i na tym się kończy, nie przechodzi do autoryzacji ani nic ..

no4b
26-09-2010, 12:15
Pokaż logi. Może chodzi o autoryzację MAC?

tabi19
25-09-2010, 23:37
Witam.

No więc posiadam starego PC (AMD Duron 800 MHZ, 320 MB RAM, jakaś grafa 32MB, dysk 20GB). Stworzyłem z tego PC swego rodzaju domowy serwer dedykowany, który służy mi przede wszystkim do wymiany plików między komputerami oraz jako router. No właśnie, router.. Na początek PC był skonfigurowany jako router "kablowy" (ethernet), połączyłem go z innymi komputerami w domu (inny PC oraz laptop) i wszystko działało ok.

Niedawno wygrzebałem starą kartę wifi RT2400, wsadziłem do PC-routera, wkręciłem antenę i chciałem stworzyć sobie domowego Access Pointa.. Ogólnie wszystko udało się skonfigurować (tj. Hostapd, Dhcp), skompilowałem jakieś nieoficjalne sterowniki do tej mojej karty.. Uruchomiłem wszystko, po długich staraniach nie było już żadnych błędów od strony hostapd (które także skompilowałem, nie instalowałem z repozytoriów).. Pożyczyłem od znajomego Wifi pod USB, podłączyłem pod laptopa, zainstalowałem sterowniki.. Skanuję sieci.. Wykryło ich 4, w tym moją No więc klikam "Połącz", wpisuję hasło, a tutaj błąd, że nie może się połączyć z siecią.. Dzisiaj jeszcze jeden znajomy przyszedł z PSP i niestety tutaj też był błąd nt. połączenia z siecią..

System: Debian 5.0 'lenny'
Kernel: 2.6.32-bpo.4-486
Karta sieciowa (wifi) w PC-routerze: RT2400
Hostapd: 0.7.coś (najnowsze)

/etc/network/interfaces



/etc/dhcp3/dhcpd.conf



/etc/hostapd.conf



hostapd -dddd /etc/hostapd.conf zwraca:



Co zrobić ? Co zmienić, aby dało się połączyć ? Wszystkie regułki w iptables wyczyściłem na czas testów..

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam