We are in the process of migrating this forum. A new space will be available soon. We are sorry for the inconvenience.

RPS - zajętość dysku


no4b
09-04-2010, 15:27
Patrz w logi.

kivio
09-04-2010, 09:00
No i wszystko byłoby ładnie robię restart serwera żeby wszystkie usługi poprawnie wstały, w zasadzie wszystko działa zacząłem instalować spamassassina (zainstalował się ale nie został ani skonfigurowany ani uruchomiony) no i dostaje wiadomość od kolegi że maile na serwer nie dochodzą a próba wysłanie daje komunikat wiadomość wysłana ale poczta nie trafia do adresata. Posiadam na serwerze zestaw Qmail, Vpopmail , dovecot. Spotkał kogoś kiedyś taki problem ??

Wiem że pytanie nie dotyczy bezpośrednio tematu choć może być związane z czyszczeniem qmaila, jeżeli administracja stwierdzi że należy założyć nowy wątek to proszę o informacje.

kivio
06-04-2010, 21:59
Ok dzięki za skrypt , pomógł choć pracował 4h to udało się doprowadzić serwer do porządku.

no4b
06-04-2010, 18:10
Można napisać prosty skrypt.

ollerm
06-04-2010, 17:46
Może się przydać: http://www.stuckiniowa.com/how-to-cl...eue-instantly/

kivio
06-04-2010, 17:31
Przyczyna dokładna zdaje się znaleziona, mianowicie chodzi o kolejkę qmail, jednak mam taki problem że w katalogu jest na tyle dużo plików że nie mogę ich ani wyświetlić ani usunąć bo system twierdzi że elementy nie mieszczą się na stosie. Ma ktoś jakiś pomysł jak nie znając zawartości katalogu usunąć jakąś partię plików z niego??

ollerm
06-04-2010, 15:13
wywal drobne pliki z /.. sesje php, cache, kolejka maili w postfixie itp.
Coś ci zapycha dysk.

kivio
06-04-2010, 13:16
Kod:
System plików         iwęzły  użyteI  wolneI %uż.I zamont. na
/dev/sda1            1925120 1925116       4  100% /
udev                  126158    4960  121198    4% /dev
shm                   126158       1  126157    1% /dev/shm
Najwidoczniej problem jest tu, proszę o pomysły na naprawę !!

ollerm
03-04-2010, 03:49
a teraz pokaż
Kod:
df -i

kivio
02-04-2010, 18:47
Kod:
System plików         rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
/dev/sda1              30G  8,7G   19G  32% /
udev                   10M  128K  9,9M   2% /dev
shm                   493M     0  493M   0% /dev/shm

giasek
02-04-2010, 13:02
Wklej nam wynik polecenia
Kod:
df -h

kivio
02-04-2010, 11:24
Witam, mam problem ze swoim RPS-em , system wyświetla mi przy próbie zrobienia w zasadzie czegokolwiek komunikat "brak miejsca na urządzeniu" a gdy poleceniem df sprawdzam zajętość dysku to piszę że zajęte jest zaledwie 34%. Czy ktoś wie o co może chodzić ??