We are in the process of migrating this forum. A new space will be available soon. We are sorry for the inconvenience.

Problem z domeną na serwerze dedykowanym


michael_km
03-10-2009, 16:29
Cytat Napisał ollerm
sprawdź w ustawieniach binda co masz w dyrektywie listen-on
Mam takie coś:

Kod:
// listen-on { 127.0.0.1 };
czyli można by powiedzieć że brak takiej dyrektywy.


Zmieniłem jeszcze tzw. serial na:

2009100301

bo tamten był przekopiowany i oczywiście żadnej zmiany...

ciekawe kiedy uda się to ustawić w tym tempie... może w 2020...


Zmieniłem jeszcze ten plik na taki:

Kod:
$TTL        86400
$ORGIN hurtico.pl.
@       IN      SOA     ks306847.kimsufi.com. ns.kimsufi.com. (
                        2009100302       ; serial, todays date + todays serial #
                        28800              ; refresh, seconds
                        7200              ; retry, seconds
                        604800              ; expire, seconds
                        86400 )            ; minimum, seconds
;
@	IN	NS      ks306847.kimsufi.com.              ; Inet Address of name server 1
@	IN	NS      ns.kimsufi.com.              ; Inet Address of name server 2
;
@	IN	MX      10	hurtico.pl.
;
@	IN	A	94.23.225.181
hurtico.pl.      A        94.23.225.181
www       A       94.23.225.181
mail	IN	A	94.23.225.181
ns1	IN	A	94.23.225.181
ns2	IN	A	213.186.33.199

hurtico.pl.       TXT  "v=spf1 a mx ptr ~all"

;;;; MAKE MANUAL ENTRIES BELOW THIS LINE! ;;;;
i dodałem:

Kod:
listen-on { any; };
w tym głównym pliku konfiguracyjnym...

Krótko mówiąc nic nie działa kompletnie nic a idąc takim tempem że będę coś zmieniał czekał 2 dni aż łaskawie zadziała i zaś zmieniał wątpię że uda się to do końca życia zrobić. Nie ma jak to "przyjazny" panel webmin :/


Pozdrawiam

ollerm
03-10-2009, 11:38
sprawdź w ustawieniach binda co masz w dyrektywie listen-on

michael_km
03-10-2009, 11:17
Cytat Napisał ollerm
w konfiguracji vhosta dopisz pod ServerName:

Kod:
ServerAlias www.hurtico.pl
Dopisałem ale jak rozumiem Server Alias daje mi tylko tyle że pod www.hurtico.pl widzę to co pod hurtico.pl... czyli w tym przypadku brak serwera

Czyli dalej jest coś nie tak.

Jak przepiąć domenę żeby nie było momentu w którym wyskakuje brak serwera? Tylko najpierw jest strona z jednego serwera potem płynnie z drugie bez momentu gdy piszę brak.


Pozdrawiam

ollerm
03-10-2009, 11:13
w konfiguracji vhosta dopisz pod ServerName:

Kod:
ServerAlias www.hurtico.pl

michael_km
03-10-2009, 07:35
Witam

Mam problem z domeną hurtico.pl na serwerze dedykowanym na dystrybucji linux release 2.

1. Została dopisana do serwera DNS 2.
2. Domena została dopisana do mojego serwera

a) webmin / Serwery / Serwer DNS BIND / Nowa strefa podstawowa
b) zmodyfikowałem plik strefy na:

Kod:
$TTL        86400
$ORGIN hurtico.pl.
@       IN      SOA     ks306847.kimsufi.com. ns.kimsufi.com. (
                        2009090704       ; serial, todays date + todays serial #
                        28800              ; refresh, seconds
                        7200              ; retry, seconds
                        604800              ; expire, seconds
                        86400 )            ; minimum, seconds
;
@	IN	NS      ks306847.kimsufi.com.              ; Inet Address of name server 1
@	IN	NS      ns.kimsufi.com.              ; Inet Address of name server 2
;
@	IN	MX      10	hurtico.pl.
;
@	IN	A	94.23.225.181
hurtico.pl.      A        94.23.225.181
www       A       94.23.225.181
mail	IN	A	94.23.225.181
ns1	IN	A	94.23.225.181
ns2	IN	A	94.23.225.181

hurtico.pl.       TXT  "v=spf1 a mx ptr ~all"

;;;; MAKE MANUAL ENTRIES BELOW THIS LINE! ;;;;
zrobiłem reload named.


3. Przekierowałem domenę na DNS pierwszy ks306847.kimsufi.com oraz drugi ns.kimsufi.com.

4. W httpd.conf dopisałem VirtualHost:

Kod:


Document Root /home/ovh/www
ServerName hurtico.pl

zrobiłem reload apache.

i efekt jest taki jak widać pod adresem http://www.hurtico.pl/

czyli strona nie jest wyświetlana ani ze starego ani z nowego serwera.

Dlaczego tak jest?


Pozdrawiam