We are in the process of migrating this forum. A new space will be available soon. We are sorry for the inconvenience.

uwierzytelnianie


suxone
03-09-2009, 13:44
http://forum.ovh.pl/showthread.php?p=55984#post55984 jezeli chodzi o ten temat to niewiele z niego mozna zrozumiec

suxone
02-09-2009, 18:48
aha :P

Pik-Pok
02-09-2009, 18:39
poszukaj na forum, gdzies juz byl watek na ten temat.

suxone
02-09-2009, 18:35
posiadam plan90 i taki skrypt nie dziala, tzn mimo poprawnego hasli i uzytkownika nie wpuszcza, u mnie na localhoscie dziala, sprawdzalem tez na 000web.pl i u nich tez sie wszystko ladnie wykonuje co jest grane ?

Kod PHP:

// jeśli używamy IIS, trzeba ustawić zmienne $PHP_AUTH_USER i $PHP_AUTH_PW
if (substr($_SERVER['SERVER_SOFTWARE'], 09) == 'Microsoft' &&
    !isset(
$_SERVER['PHP_AUTH_USER']) &&
    !isset(
$_SERVER['PHP_AUTH_PW']) &&
    
substr($_SERVER['HTTP_AUTHORIZATION'], 06) == 'Basic '
   


  list(
$_SERVER['PHP_AUTH_USER'], $_SERVER['PHP_AUTH_PW']) = 
    
explode(':'base64_decode(substr($_SERVER['HTTP_AUTHORIZATION'], 6))); 


// to wyrażenie warunkowe można zastąpić np. zapytaniem do bazy danych
if ($_SERVER['PHP_AUTH_USER'] != 'uzytkownik' || $_SERVER['PHP_AUTH_PW'] != 'haslo')
{
  
// użytkownik nie podał żadnych danych albo 
  // podany identyfikator lub hasło są nieprawidłowe

  
header('WWW-Authenticate: Basic realm="Nazwa zasobu"'); 
  if (
substr($_SERVER['SERVER_SOFTWARE'], 09) == 'Microsoft'
    
header('Status: 401 Unauthorized'); 
  else 
    
header('HTTP/1.0 401 Unauthorized'); 

  echo 
'

Odejdź stąd!

'
;
  echo 
'Nie jesteś uprawniony do przeglądania tych zasobów.';

else 
{
  
// użytkownik podał prawidłowe dane
  
echo '

Oto ona!

'
;
  echo 
'

Na pewno jesteś szczęśliwy, że możesz zobaczyć tę stronę.';
}

?>