We are in the process of migrating this forum. A new space will be available soon. We are sorry for the inconvenience.

ipv6


uid
02-08-2009, 22:47
Cytat Napisał uid
W chwili obecnej, sądzę, że coś robię źle; złe wpisy w rc.conf.
Aktualizacja tematu - być może zamknięcie ;-)

Przy następujących wpisach w /etc/rc.conf:
Kod:
ipv6_enable="YES"
ipv6_network_interface="auto"
ipv6_ifconfig_sis0="2001:41d0:1:e9b1::1 prefixlen 64"
ipv6_ifconfig_sis0_alias0="2001:41d0:1:e9b1::2 prefixlen 64"
ipv6_ifconfig_sis0_alias1="2001:41d0:1:e9b1::3 prefixlen 64"
#
rtadvd_enable="YES"
rtadvd_interfaces="sis0"
po każdym restarcie, mam oczekiwany wynik. Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.

spo0lsh
19-07-2009, 22:07
U mnie bez wykonania `rtsol -d rl0` nie działało Ipv6.
Może to nakieruje na odpowiedź?
P.S.
Pochwal się jak dojdziesz co i jak.

uid
15-07-2009, 22:39
Cytat Napisał kiler129
Nie znam sie na freebsd co prawda jednak po doswiedczeniach z VmWare przychodzi mi na mysl jedno - daj odpowiednie komedny do rc.local usatwiajace to z waitem ~20sec
Nie wydaje mi się, aby było to potrzebne. W tym samym /etc/rc.conf były wpisy (obecnie remark) nawiązujące do tunelu z he.net i wówczas po każdym restarcie temat "odżywał".

W chwili obecnej, sądzę, że coś robię źle; złe wpisy w rc.conf.

kiler129
15-07-2009, 22:09
Nie znam sie na freebsd co prawda jednak po doswiedczeniach z VmWare przychodzi mi na mysl jedno - daj odpowiednie komedny do rc.local usatwiajace to z waitem ~20sec

uid
15-07-2009, 12:33
Ktoś z Szanownych korzysta z tego dobrodziejstwa?

Wykonując czynności opisane na stronach pomocy IPv4 i IPv6 OVH, wszystko przebiega prawidłowo i kończy się sukcesem:
Kod:
uid@atnus:~ > ping6 -c 3 ipv6.google.com
PING6(56=40+8+8 bytes) 2001:41d0:1:e9b1::1 --> 2001:4860:a003::68
16 bytes from 2001:4860:a003::68, icmp_seq=0 hlim=51 time=22.185 ms
16 bytes from 2001:4860:a003::68, icmp_seq=1 hlim=51 time=22.639 ms
16 bytes from 2001:4860:a003::68, icmp_seq=2 hlim=51 time=22.593 ms

--- ipv6.l.google.com ping6 statistics ---
3 packets transmitted, 3 packets received, 0.0% packet loss
round-trip min/avg/max/std-dev = 22.185/22.472/22.639/0.204 ms
uid@atnus:~ >
Problem (dla mnie), jest następujący: "przełożyć" metodę "z palca" do rc.conf, gdyż po restarcie maszyny temat ipv6 jest już historią. Przy obecnych wpisach do /etc/rc.conf:

Kod:
ipv6_enable="YES"
ipv6_network_interface="sis0"
ipv6_ifconfig_sis0="2001:41d0:1:e9b1::1 prefixlen 64"
ipv6_ifconfig_sis0_alias0="2001:41d0:1:e9b1::2 prefixlen 64"
ipv6_ifconfig_sis0_alias1="2001:41d0:1:e9b1::3 prefixlen 64"
ipv6_router_enable="YES"
ipv6_defaultrouter="fe80::21e:79ff:fe1e:d400"
i restarcie otrzymuję:
Kod:
uid@atnus:~ > ping6 -c 3 ipv6.google.com
PING6(56=40+8+8 bytes) 2001:41d0:1:e9b1::1 --> 2001:4860:a003::68

--- ipv6.l.google.com ping6 statistics ---
3 packets transmitted, 0 packets received, 100.0% packet loss
uid@atnus:~ >
Będę wdzięczny za rzeczową i merytoryczną pomoc.